Agenția Națională de Achiziții Publice, în curs de constituire în urma unificării ANRMAP și UCVAP

0

Este în curs de constituire Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), în urma unificării ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) și UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice), care va avea ca scop coordonarea și implementarea măsurilor Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice. Timp de 90 de zile, până când apar normele metodologice, ANRMAP și UCVAP funcționează pe baza legislațiilor proprii.

Se încearcă transpunerea directivelor europene în domeniul achizițiilor publice și va exista o perioadă de cel puțin trei ani de monitorizare în implementare. Vor fi patru legi de transpunere a celor trei directive. Regulile vor fi similare în ceea ce privește achizițiile clasice și cele sectoriale și nu vor fi schimbări majore pe partea de concesiuni, doar că acestea capătă o identitate proprie și corelat cu aceasta, și urmează să se stabilească cum vor fi definite parteneriatele publice-private, care să fie supuse tot legislației achizițiilor publice.

Cele patru legi vor fi prezentate la începutul lunii iulie spre primă lecturare, apoi va urma dezbaterea publică, vor fi toate etapele prevăzute de legislație, pentru ca începând din ianuarie anul următor să fie aplicabile, după cum explică Eduard Badea, expert în achiziții publice. El a adăugat că nu este vorba de o schimbare radicală, dar că vor apărea niște elemente în plus, cum ar fi subcriteriul costului, pe lângă prețul cel mai scăzut, care este diferit deoarece implică mai multe elemente.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.