Aerostar sărbătorește 20 de ani de la primul zbor al unui MIG-21 Lancer. Avionul va fi înlocuit cu F 16 începând de anul viitor

2

Compania băcăuană Aerostar marchează 20 de ani de la zborul primului Mig 21 LANCER, ce a avut loc la 22 august 1995. Prototipul, înmatriculat 9809, a decolat de pe pista aeroportului Bacău, efectuând un zbor de 37 de minute. Aeronava l-a avut la manșă pe pilotul de încercare al israelienilor de la Elbit Systems, Yehuda Shafir. Parteneriatul Aerostar-Elbit s-a concretizat în modernizarea a 110 avioane Mig 21, acestea fiind livrate Forțelor Aeriene Române. Mig 21 Lancer mai este operațional în două baze aviatice: Baza Aeriană 86 Borcea (Fetești), respectiv Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Mig-ul 21 Lancer va fi scos la „pensie” anul viitor, când în dotarea Forțelor Aeriene Române vor intra primele 12 F 16 modernizate conform standardului MLU. 

mig 21 lancer a„Programul este cel mai vast și mai avansat program de modernizare a unui avion în Europa de Est, prin intermediul căruia sistemele de navigație și de armament au devenit compatibile cu cele utilizate în statele vestice”, a declarat președintele Aerostar, Grigore Filip, citat de Agerpres. Filip a adăugat că, după două decenii de activitate, Mig-ul 21 Lancer este încă un avion modern, capabil să execute misiuni alături de forțele aeriene ale statelor membre NATO, fapt dovedit prin multiplele exerciții la care piloții români au luat parte în ultimii ani.

Aerostar a modernizat, în parteneriat cu compania israeliană Elbit, aproximativ 110 avioane Mig 21, iar Baza Aeriană 95 Bacău adevenit, în 20 de ani, loc de antrenament pentru mai bine de 500 de piloți, dintre aceștia făcând parte și prima femeie licențiată în zborul supersonic din istoria Forțelor Aeriene Române, Simona Măierean.

Cu Shafir la manșă, Mig-ul 21 Lancer a ajuns și pe pământ francez, Aerostar și Elbit ducând avionul modernizat la faimosul târg internațional de la Le Bourget. Aerostar este cea mai performantă companie din industria aviatică autohtonă. Potrivit datelor economice, în prima jumătate a lui 2015 societatea a înregistrat un profit net de 33 de milioane lei și venituri totale de peste 160 milioane lei.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Dac? tot e?ti a?a de cunsc?tor, spune ceva ?i de avionic. ??i nu lua de bun? ce spune un anume motanu de nu stiu unde, ca a cazut el ?n spate la F 16……Dac este asa tare sa publice filmul misiunii.

  2. 300 mig 21 inlocuite de 12 avioane F16 pe care americanii se grabesc sa le inlocuiasca cu f35 care deja devine o afacere proasta…Mig 21 Lancer (modernizat) este performant acum cum era mig 21 acum 20 ani, sau cand a intrat in dotare. O tara africana. Ca la triburile din Sahara. Si cand te gandesti ca acum 20 ani aveam industrie…
    Apropo: Mig 21 are 35 grade AoA (pentru cine „se pricepe” unghi maxim de atac), F16 are max 25 grade AoA. Pentru prosti nu inseamna nimic si din pacate sunt extrem de majoritari in tara asta pe care au facut-o praf cu ideile lor geniale.
    Tot ininte!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.