Aeroportul Bacau a adoptat noile reguli de calatorie, dupa intrarea in Spatiul Schengen

0

Din 31 martie, Romania a intrat in Spatiul Schengen atat pe calea aerului cat si maritim. Astfel, incepand cu 31 martie, controalele la frontierele aeriene si maritime au fost eliminate, iar persoanele se vor putea deplasa catre/dinspre state Schengen fara a fi supuse unor controale la nivel de frontiera :

Odată cu integrarea în spațiul aerian Schengen în data de 31.03.2024, Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău a adoptat deja noile reguli de călătorie. Aceste schimbări marchează un pas semnificativ către o călătorie mai eficientă și mai ușoară în Europa. Pentru detalii despre noile reguli și cum să vă pregătiți pentru călătoriile viitoare, vă rugăm să urmăriți actualizările noastre și să consultați sursele oficiale” au transmis reprezentantii Aeroportului din Bacau

Noile conditii din aeroporturile din Romania

Pe toate cele 17 aeroporturi din Romania se vor elimina controalele de frontiera pentru cetatenii statelor Schengen.Cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.

Nu există nicio altă obligaţie suplimentară, dar, în continuare, poliţiștii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări, dacă au unele suspiciuni. Mai exact, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Conditii de calatorie pentru minori, de la 31 martie

In ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Documente necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:

  • document de călătorie valabil;
  • acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de:

  • document de călătorie valabil;
  • acord din partea ambilor părinţi;
  • doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte Stoica.

Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului. 

Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia documentelor necesare, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.

Condițiile pentru deplasările în state non-Schengen

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.