Adrian Popa – Preşedinte ANDIS: Într-o lună vom porni proiectele de spitale de 2 miliarde de euro la Iaşi, Cluj şi Craiova

0

Valoarea totală a construcției celor trei spitale regionale din Iași, Cluj-Napoca și Craiova se apropie de 2 miliarde de euro. Procesul de construcție este împărțit în trei etape distincte: excavarea terenurilor, construcția propriu-zisă și echiparea cu aparatură medicală grea, urmată de dotarea cu restul echipamentelor necesare. Primul segment al proiectului a fost finalizat, iar șeful Agenției Naționale – fostul manager SJU Bacau, Adrian Popa – pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) dă asigurări că într-o lună vor începe primele lucrări pe șantiere.

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a fost înființată în 2022 sub coordonarea Ministerului Sănătății, ca parte a planului de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Scopul acestei agenții este să finalizeze cu succes proiectele aferente celor trei spitale regionale. Autoritățile române au la dispoziție mai puțin de patru ani pentru a construi și echipa aceste trei spitale mari. În ultimii ani, eforturile statului în privința construirii de noi unități medicale au fost nereușite, iar marile spitale, unde zilnic se prezintă sute de pacienți, funcționează în clădiri pavilionare vechi de până la 100 de ani.

Pachetul unu la primele trei obiective de spitale este definitivat, urmează să înceapă lucrările, s-a semnat săptămâna trecută. Într-o lună de zile probabil vom avea acolo şantier. Termenul de execuţie este patru luni la Iaşi şi la Craiova, şi opt luni la Cluj. Anul acesta vor începe lucrările şi se vor şi termina pentru primul pachet“, a spus Adrian Popa, preşedintele ANDIS, prezent la emisiunea de business ZF Live.

Până ce excavatoarele vor începe să contureze şantierele, şeful ANDIS spune că restul etapelor pentru implementarea proiectelor continuă.

Vor fi mai multe pachete. Pachetul principal este cel cu construcţia în integralitate şi cu dotarea doar cu aparatura grea, care presupune instalarea în momentul construcţiei. Va mai urma un pachet ulterior acestuia mare, în care se va face dotarea cu aparatură medicală care se poate monta şi după definitivarea lucrărilor“, a mai spus şeful ANDIS.

Cele trei spitale, odată finalizate, vor intra direct în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fiecare spital va avea suprafaţă desfăşurată de 200.000 mp şi 20 de săli de operaţii. Circa 3.000 de oameni vor lucra în fiecare dintre cele trei spitale, dintre care 10% vor fi medici. Între 800 şi 850 de paturi va avea fiecare spital, alături de un heliport.

Dragos Benea: În nici doi ani de la instalarea sa în funcție, băcăuanul Adrian Popa, preşedintele ANDIS, a urnit din loc proiectele celor 3 spitale regionale

Europarlamentarul Dragos Benea a precizat, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Adrian Popa a reusit, in nici 2 ani de la instarea in functie, sa porneasca proiectele celor 3 spitale regionale, iar lucrarile de executie sunt ca si incepute:

În nici doi ani de la instalarea sa în funcție, băcăuanul Adrian Popa, preşedintele ANDIS, a urnit din loc proiectele celor 3 spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova), iar lucrările de execuție sunt gata să înceapă. Săptămâna viitoare va fi semnat ultimul dintre contracte, cel vizând spitalul regional de la Craiova.Sunt investiții din fonduri europene, totalizând 2 miliarde euro, care vor contribui la dezvoltarea sistemului sanitar şi la consolidarea rezilienței acestuia.

Ca băcăuan, mă bucur că Adi a reuşit – mai ales prin travaliul contracronometru din ultimul an – să pună punct celor 15 ani de promisiuni care au înconjurat subiectul spitalelor regionale, iar astăzi putem consemna că o guvernare PSD, în care social-democrații conduc Ministerul Sănătății, a trecut de la vorbe la fapte concrete şi, într-un orizont de timp predictibil, vom avea terminate aceste spitale îndelung aşteptate de români. Felicitări, Adrian Popa!” – Dragos Benea, europarlamentar PSD

Articolul integral pe zf.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.