ADR Nord-Est a cerut nerecuperarea finantarii de 5 milioane lei atrase pentru proiectul reabilitarii Insulei de Agrement Bacau

Publicitate

Cati bani europeni s-au cheltuit la Insula de Agrement

Suma totala de fonduri europene atrase de Municipiul Bacau, pana la 31 decembrie 2015, este de 5 milioane lei la care se adauga si TVA. In total s-au facut doar 6 cereri de rambursare.

Intrucat lucrarile nu au fost finalizate pana la 30 iunie 2016, modernizarea Insulei de Agreement a intrat pe finantare din bugetul local.

Fostul administrator public al Bacaului, Leonard Padureanu declara in 2016:
“Insula a fost un proiect cu finanțare 50/50 și oricum aveam o sumă mare de finanțat. Nu era un proiect în care cofinanțarea să fie de 2 la sută ca la alte lucrări cu fonduri UE”, spunea Pădureanu.

Conform unui raspuns oficial primit de la Seful Autoritatii de Management pentru POR, doamna Luminita Zezeanu, Municipiul Bacau a facut 6 cereri de rambursare care insumeaza 5 milioane de lei + TVA

Banii cheltuiti pe lucrarile de la Insula de Agrement pana in acest moment sunt de aproximativ 3 milioane de euro, insa cea mai mare parte provin din bugetul local. Astfel, in loc de o finantare 50/50, acest proiect a ajuns sa fie finantat aproape exclusiv din banii bacauanilor.

Si asta, pentru ca fosta administratie nu a reusit sa-l termine la timp si sa dea Insula in functiune.

Contractul initial de lucrari, in valoare de 7,5 milioane de euro, a fost castigat de asocierea de firme CONBAC SA, SSAB-AG SRL, Moldocor SA si Casa Design SRL.

In paralel cu modernizarea Insulei de Agrement s-a facut si decolmatarea lacului din jur, proiect care a fost derulat prin intermediul ABA Siret. 460.000 de metri cubi de mal ar fi trebui sa fie transportati si depozitati.

Proiectarea gresita a Insulei de Agrement a dus la blocaj total

Din cauza unor greseli majore in proiect, constructorul nu a putut finaliza lucrarile, acestea stagnand luni de zile. Principala problema a fost parcarea supraetajata care urma sa fie construita pe o zona unde se afla o magistrala de canalizare.

Alte probleme de proiectare au vizat cantitati inexacte de materiale, solutii neconforme propuse (la ignifugarea podinei), dar si neseriozitatea si lipsa de implicare a firmei de proiectare.

De altfel, oficiali ai constructorului Conbac declarau la acea vreme ca “nu se pot continua lucrarile daca se doreste calitate”.

In 2017, Primăria Bacău a actionat in instanta proiectantul, Luca Way, invocand faptul că firma nu şi-ar fi onorat obligaţiile iar asta ar fi condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la producerea unui prejudiciu. In 2018, instanta a dat dreptate Primariei Bacau, castigand si suma de 3, 29 milioane lei daune.

ADR Nord-Est propune nerecuperarea sumei atrase

In acest moment, Primaria Bacau se afla intr-o procedura de conciliere cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene pentru a gasi o solutie amiabila de rezolvare a situatiei fondurilor atrase pana la 31 decembrie 2015.

Intr-un punct de vedere formulat de reprezentantul Organismului Intermediar Nord-Est, in cadrul procedurii de conciliere, se arata ca „reprezentantul OI Nord-Est a solicitat incetarea contractului de finantare fara recuperarea finantarii acordate, in conditiile 18.1 contract”.

In concluzie, ADR Nord-Est sustine ca vina nu apartine Municipiului Bacau pentru intarzierea lucrarilor si nefinalizarea la termen a proiectului, ci proiectantului care a cauzat intregul blocaj. Asa cum de altfel s-a constatat si in instanta de judecata.

Decizia finala va fi luata de minister si va fi transmisa Primariei Municipiului Bacau in urmatoarea perioada.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here