Administraţia ”Apele Române” face apel la populaţie să nu folosească apa din sistem centralizat pentru irigaţii sau umplerea bazinelor ori piscinelor


Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) anunţă că, date fiind condiţiile meteorologice actuale şi prognoza pentru perioada următoare, estimează o scădere cu 14 procente a coeficientului de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare care sunt principalii furnizori de apă pentru populaţie, agenţii economici şi producătorii de energie.

Oficialii de „Apele Române” anunţă că zeci de localităţi sunt afectate de secetă, că în această perioadă, în unele zone se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” şi cer oamenilor „să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii”. „Nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, transmit cei de la Apele Române.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată într-un comunicat publicat marţi de ANAR.

În contextul situaţiei actuale şi al prognozelor pentru perioada urătoare, oficialii de la Apele Române solicită populaţiei s nu folosească apa pentru irigaţii sau pentru umplerea de piscine ori bazine. 

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în Siret şi Prut-Bârlad. În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 4 staţii hidrometrice din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai. De aceea, este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, precizează instituţia.

Conform ANAR, în prezent sunt afectate de secetă 28 de localităţi din judeţele Botoşani şi Galaţi, 77 de localităţi in judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, 5 localităţi în judeţul Cluj şi alte 5 în judeţul Argeş

Sistemele de alimentare cu apă centralizate în judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile se datorează creşterii consumului pentru irigaţii.” se mai arata in comunicat

Sursa: news.ro

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.