Accidente rutiere: 42 de morţi şi 174 de răniţi grav în perioada Sărbătorilor

0

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o analiză a evenimentelor care au avut loc în perioada 25 decembrie 2013- 2 ianuarie 2014, respectiv pe perioada sărbătorilor de iarnă, principala concluzie rezultată fiind aceea că sărbătorile de iarnă nu au fost marcate de evenimente majore care să fi afectat siguranţa cetăţenilor. Din punct de vedere al menţinerii ordinii publice au fost desfăşurate 23.242 de misiuni la care se adaugă şi participarea cu efective la cele 984 de evenimente publice ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi petrecerile de Revelion. La niciuna dintre aceste manifestări nu au existat incidente.

Structurile de aplicare a legii s-au concentrat asupra unor categorii de fenomene specifice acestei perioade, realizând peste 3.000 de acţiuni de control. În ceea ce priveşte comercializarea articolelor pirotehnice au aplicate peste 100 de amenzi în cuantum total de 166.481 lei, fiind confiscate 2.087.280 bucăţi articole pirotehnice. Aceste acţiuni cu caracter preventiv au contribuit la reducerea semnificativă a numărului de accidente cauzate de folosirea petardelor.

Pe linia combaterii criminalităţii au fost prinşi în flagrant 1.374 de suspecţi pentru comiterea unor fapte penale şi identificaţi 227 de autori necunoscuţi. Pentru comiterea de infracţiuni au fost cercetate 2.772 de persoane, dintre acestea 112 fiind reţinute şi 73 arestate preventiv. Totodată, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au depistat şi prins 43 de urmăriţi naţional. Siguranţa rutieră a fost un alt palier important al activităţii MAI în această perioadă în care s-a acţionat cu peste 9.000 de poliţişti, în schimburi, 24 din 24 de ore, în misiuni preventive, de fluidizare a circulaţiei rutiere, dar şi pentru sancţionarea celor care, prin comportamentul lor, au pus în pericol siguranţa tuturor celor aflaţi în trafic.

În perioada analizată, poliţiştii au organizat 1.611 acţiuni şi au aplicat peste 45.000 de sancţiuni contravenţionale, reţinând 1.586 permise de conducere. Valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate este de 5,5 milioane lei. În urma accidentelor rutiere au murit 42 de persoane şi au fost rănite grav 174 de persoane. Aceste date confirmă, în continuare, necesitatea adoptării modificărilor pe care M.A.I. le-a propus la unele prevederi ale Codului Rutier.

În mod deosebit, s-a remarcat munca pompierilor militari – în perioada de vacanţă, aceştia intervenind la 8.154 de evenimente, reprezentând o medie de 906 evenimente/zi. Dintre acestea 554 au fost incendii, în care şi-au pierdut viaţa 18 persoane, iar alte 5 au fost rănite. Dintre incendiile care au necesitat intervenţia pompierilor, majoritatea au fost cauzate de neglijenţa proprietarilor sau de instalaţii improvizate la sistemul de gaze. Pompierii salvatori ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la 27 de descarcerări, la 7.082 de cereri de acordare de asistenţă medicală şi la alte 460 de situaţii de urgenţă.  Inspectoratul General de Aviaţie a desfăşurat în această perioadă 31 de misiuni de tip SMURD.

 

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.