Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați cu privire la faptul că, o persoană din comuna Horgești deține mai multe exemplare canine fără a fi sterilizate.
La fața locului s-a constatat prezența a șapte exemplare canine de rasă comună, fără a fi sterilizate și identificate. De asemenea, deținătorul animalelor nu a prezentat documente legale pentru cei șapte câini (carnet de sănătate, acte care să ateste asimilarea la o rasă de câini omologată).
Medicul veterinar de liberă practică din comuna Horgești, s-a oferit să sterilizeze și să identifice gratuit exemplarele canine pe care le deține persoana în cauză, dar aceasta a refuzat.
Întrucât, bărbatul nu a identificat și sterilizat exemplarele canine, pe care le deține, a fost sancționată contravențional cu suma de 7.000 de lei, pentru nerespecatrea prevederilor art. 13^3, alin 5 și art.13^2 din OUG 155/2001 (R), privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Polițiștii reamintesc tuturor deținătorilor de câini faptul că:
– Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune (orice câine care nu deține documente prin care să fie asimilat unei rase omologate “pedigree”), metişii acestora, excepţie făcând exemplarele cu regim special, conform prevederilor art. 13^2 din O.U.G. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân(R), nerespectarea dispoziţiilor acestui articol se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.
– Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie şi se suportă de către aparţinător, conform art 13^3, aliniatul 5 din OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân(R), nerespectarea dispoziţiilor acestui articol se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
– Vaccinarea contra rabiei a câinilor şi a pisicilor în vârstă de peste 3 luni în România este obligatorie, conform Normelor de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.