A intrat în vigoare amnistia fiscală. Peste 3 milioane de români, între beneficiarii măsurii

0

Luni, 24 august 2015, au intrat in vigoare procedurile de aplicare ale amnistiei fiscale, dupa ce vineri au fost publicate in Monitorul Oficial, potrivit Stirileprotv.ro. Documentul adopta procedura efectiva pe care o va aplica organul fiscal in vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209/2015, cunoscuta in practica ca fiind legea amnistiei fiscale. Ea se refera la anularea unor obligatii fiscale, cum ar fi cele pentru salariatii care au primit diurne, considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor si la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie.

De amnistie vor beneficia si 3 milioane de romani care pentru cativa lei incasati dobanda sau dividende, au fost somati sa plateasca aproape 500 de lei pe an, contributii sociale. Autoritatile incearca sa remedieze situatii absurde care au aparut la anumite tipuri de venituri. „Ma refer la drepturi de autor, PFA, persoane independente, CASS-ul acela pe care trebuia sa-l luam de la alocatiile copiilor. Deci, situatii in care ne ducem in urma si chinuim oamenii si firmele”, spunea premierul Ponta.

De asemenea, legea prevede anularea sumelor cerute de Fisc si de la angajati si de la angajatori pentru anii trecuti, dupa ce a reincadrat veniturile obtinute din activitati independente si drepturi de autor drept salarii. Aici se incadreaza profesiile libere, de la avocati, la arhitecti si farmacisti, cei cu venituri din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate – in total 600.000 de romani. Alta categorie de venituri la care se anuleaza impozitele si contributiile stabilite suplimentar de Fisc sunt diurnele primite de soferii care fac curse internationale si de angajatii agentiilor de munca temporara.

Inspectorii ANAF au gasit la un singur control 30 de soferi care ar fi fost platiti cu salariul minim pe economie, plus diurne de 5-6 ori mai mari. Asa ca diurnele au fost recalificate de Fisc drept salarii si atat firmele de transport, cat si angajatii ar fi avut de platit din urma in medie 73.000 de lei pentru fiecare sofer drept impozite si contributii. Dupa noul proiect de lege, datoria lor se sterge.

Legea ii va ierta si pe cei care au primit dividende sau dobanzi de cativa lei si care s-au trezit cu decizii prin care li se se cerea plata unor contributiil de sanatate de 468 de lei numai pentru anul 2012. In aceasta situatie se afla peste 3 milioane de persoane. Cele mai multe apar in evidentele fiscului cu dividende incasate de la SIF-uri, desi au obtinut venituri mult mai mici decat salariul minim pe economie care era de 700 de lei in 2012. Amnistia este valabila pentru veniturile realizate pana la 1 iunie 2015, astfel ca statul scapa de multe procese.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.