Cea de-a doua ediție din acest an a ”Săptămânii Prevenirii Criminalității a debutat ieri în județul Bacău cu acțiuni care privesc prevenirea delincvenței juvenile și a continuat azi cu cele privind prevenirea victimizării minorilor.
Astfel, polițiștii de prevenire împreună cu specialiști de la D.G.A.S.P.C., A.I.T.P. și A.N.A., în prima zi a evenimentului, au organizat puncte de informare și ateliere de lucru în parcul Catedralei din municipiul Bacău, adresate elevilor și tinerilor în general.
În cadrul acestora, prin metode și activități ludice, s-au abordat aspecte ce vizează cauzele care determină un comportament predelincvent în rândul minorilor, care sunt consecințele adoptării unor astfel de comportamente, prevederile legislative referitoare la regimul răspunderii penale a minorului care a săvârșit fapte antisociale, prevenirea violenței în mediul școlar, a traficului și consumului de droguri, a traficului de persoane și a siguranței în mediul online.
În cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității, polițiștii de prevenire și ordine publică s-au deplasat în comuna Sascut la liceul ”J.M. Elias” unde au lansat campania ”Elevi în siguranță” dedicată în special elevilor navetiști, ce se va derula până la sfârșitul anului. Aceasta are drept scop creșterea gradului de informare al elevilor băcăuani cu privire la identificarea unor situații de risc și modalitățile cele mai adecvate de gestionare ale acestora. Deplasarea zilnică la unităţile de învăţământ, aglomeraţia din staţiile mijloacelor de transport în comun sau chiar noutatea mediului urban, liceal, pot reprezenta vulnerabilităţi pentru tinerii care au schimbat confortul local cu expunerea la o nouă lume, la noi prieteni, la noi locuri, la noi experienţe. Adoptarea unei conduite preventive, de autoprotecţie poate să conducă la reducerea riscului de victimizare.
Cu această ocazie polițiștii prezenți, împreună cu un specialist de la D.G.A.S.P.C. au prezentat principalele măsuri ce trebuie cunoscute și aplicate pentru siguranța personală și a bunurilor, prevenirea faptelor comise cu violență și consecințele legate de adoptarea unor comportamente agresive sau implicarea în fapte de violență, fiind vizionate mai multe spoturi și filme educative.
Autospeciala de poliție și tehnica din dotarea polițiștilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, prezenți și ei la activitățile organizate, au prezentat un interes deosebit pentru elevi. Aceștia au urmărit în curtea liceului câteva procedee de autoapărare și intervenție realizate de polițiști și au probat tehnica din dotare, sub stricta supraveghere și coordonare a acestora.
Toate aceste activități au fost desfășurate întrucât siguranța copiilor și dezvoltarea comportamentului preventiv de la vârste fragde constituie una din prioritățile permanente ale poliției.