Joi, 21 octombrie, la Consiliul Judetean Bacau s-a parafat parteneriatul de colaborare dintre Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si Universitatea de Medicină și Farmacie „George Emil Palade” Tg. Mureș. La eveniment au participat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, profesorul UMF, Leonard Azamfirei, managerul SJU Bacau, Adrian Popa, medicul ATI, Bianca Purcarin si directorul medical, Adina Lupu.
Presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, a explicat ce va insemna acest parteneriat si care va fi impactul asupra Spitalului Judetean Bacau:
„Parteneriatul de colaborare încheiat de Consiliul Județean Bacău, UMF Tg. Mureș și SJU Bacău presupune, între altele: lansarea unor programe de instruire și formare clinică; formarea profesională a personalului medical; asigurarea practicii pentru studenții mediciniști; încadrarea – în perspectivă – de medici rezidenți; organizarea de activități didactice și științifice de interes comun, inclusiv programe de cercetare-dezvoltare, precum și asigurarea de sprijin reciproc cu specialiști în domeniul sanitar.
Gratitudinea mea se îndreaptă către domnul profesor Leonard Azamfirei, care a acceptat ca UMF Tg. Mureș să intre în parteneriat cu CJ și SJU Bacău – sunt convins că roadele acestei colaborări se vor vedea nu peste foarte mult timp, mai ales că am identificat deja punctele comune care vor jalona parteneriatul parafat astăzi.” a precizat Ivancea
Rectorul UMF Targu Mures, prof. universitar Leonard Azamfirei, s-a declarat surprins ca un numar atat de mic de medici pot face fata unui spital atat de mare, cu atat de multe paturi:
„Este natural si normal sa ne preocupe cum UMF este perceputa la nivel national. Protocolul pe care l-am semnat astazi este un cadru legal care permite in perspectiva sa dezvoltam o serie de activitati care sunt de interes comun. Abordarea de tip win-win este confirmata de impresia pe care mi-am facut-o astazi vizitand SJU Bacau. Am vazut lucruri care se misca – sectia de radio terapie – mai ales ca in Romania, a doua cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare, o reprezinta patologia oncologica – am vazut echipamente la standarde internationale iar grija fata de pacientul oncologic este impresionanta.
Totusi, ce se intampla la SJU Bacau, este de un eroism fara margini – ma refer la resursa umana. Am vazut cati medici ATi aveti in activitate, cati infectionisti aveti si cate paturi aveti. Medicii sunt supra solicitati – iar problema resursei umane este mult mai grava aici, in Bacau. De exemplu, la Targu Mures – unde spitalul este mai mic decat cel de aici – avem 22 de medici specialisti plus peste 80 de medici rezidenti pe care dumneavoatra, aici, nu-i aveti.” a precizat profesorul universitar, Leonard Azamfirei
Medicul ATI, Bianca Purcarin, a precizat ca presiune asupra personalului medical este extrem de mare, in aceste zile, insa crede ca acest parteneriat – prin suplimentarea de medici – va reduce impactul psihic si fizic asupra personalului sanitar:
„Vreau sa sublienez ca presiunea asupra intregului medical – de mai bine de un an si ceva – este extrem de mare. Suntem doar o mana de oameni si incercam sa ajutam cat putem de mult toti pacientii. Nu trebuie sa uitam ca nu exista doar pacienti COVID, exista si non-COVID, cu afectiuni foarte grave care au nevoie de ajutor. Acest parteneriat ne va ajuta pe viitor, aducand medici care vor suplimenta fortele noastre in tratarea covid-ului dar si a altor patologii.” a declarat medicul ATI, Bianca Purcarin