A fost semnat contractul pentru inlocuirea conductei de apa Stejaru – Bacău (21,5 km)

Miercuri, 24 noiembrie, la Consiliul Judetean Bacau s-a semnat contratul de inlocuire a conductei de apa pe tronsonul Stejaru – Bacau ( 21,5 km lungime ). Contractul „Reabilitarea aducțiunii de la Stejaru la Bacău și extinderea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Mărgineni” este finantat din fonduri europene prin POIM, avand o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

   

La semnarea contractului au participat presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea, directorul CRAB, Nina Chiper si reprezentantii Hidroconstructia – compania care va executa lucrarile.

Lucrarile vor costa 34,5 milioane de euro si vor fi executate de asocierea Hidroconstructia SA si Electroafla International. Durata contractului este de 36 de luni, iar garantia va fi de inca 36 de luni.

Am tratat cu prioritate zero acest contract de lucrări a cărui importanță și necesitate nu cred că mai trebuie justificate în fața nimănui: înlocuim, integral, un tronson de conductă rămas nemodernizat și aflat într-o avansată stare de degradare care cauzează, de altfel, și cele mai multe avarii & sincope anuale la furnizarea apei către locuitorii municipiului Bacău. Problemele pricinuite de acest sector de conductă sunt de notorietate și îmi amintesc, bine, că mi-am început mandatul de prefect, în 2019, cu o avarie majoră petrecută, pe tronsonul menționat, în vecinătatea comunei Scorțeni. Mă bucur că antreprenorul care va executa lucrarea este o companie cu o bună reputație în domeniul lucrărilor de alimentare cu apă & utilități și mă aștept ca seriozitatea Hidroconstrucția să fie demonstrată, odată-n plus, și prin această lucrare.

În valoare totală de aprox. 35 milioane euro, contractul prevede – pe lângă înlocuirea sectorului de conductă Stejaru – Bacău – extinderea rețelelor de alimentare cu apă la nivelul comunei Mărgineni, precum și implementarea unui sistem de monitorizare SCADA de ultimă generație.” a precizat Valentin Ivancea

Valentin Ivancea a semnalat o problema, in legatura cu executia acestui contract. Presedintele CJ Bacau acuza Primaria Municipiului Bacau ca nu a inceput nici pana la aceasta ora procedurile de expropriere pe coridorul pe unde va trece noua conducta. Din aceasta cauza , spune Ivancea, nu se poate elibera autorizatie de construire :

Din păcate, contractul semnat astăzi are și o parte mai puțin plăcută: inacțiunea strigătoare la cer a Primăriei Bacău care, în calitate de proprietar al conductei, NU a inițiat nici până la ora asta procedurile de expropriere a coridorului afectat lucrării. Pe cale de consecință, nu se poate elibera autorizație de construire. În ultima jumătate de an, operatorul CRAB a notificat de șase (6) ori Primăria pe acest subiect, prin adrese succesive, fără a primi vreun răspuns din partea municipalității. Ca să-i zic pe nume, vorbim despre o bătaie de joc în toată regula din partea Primăriei, a cărei conducere mimează preocuparea pe tema furnizării apei în Bacău, dar în realitate nu face nimic. Ba, dimpotrivă, prin nepăsarea flagrantă pe care o dovedește de jumătate de an, administrația Viziteu împiedică desfășurarea lucrării de înlocuire a conductei Stejaru – Bacău și periclitează, implicit, aplicația POIM.” a mai precizat Ivancea

Detalii tehnice despre proiectul Reabilitarea aducțiunii de la Stejaru la Bacău și extinderea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Mărgineni

-21,5 km de conducta aductiune din fonta ductila

-37 vane fluture

-53 vane sertar

-35 vane pentru aerisire

-3 vane reglaj debit

-38 compresoare si un debitmetru ultrasonic

In satele Podis si Margineni se va extinde reteaua de alimentare cu apa cu 4,4 km, iar reteaua de canalizare din Margineni, Barati,Padureni , Trebes si Valea Budului se va mari cu 29,5 km.

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here