80 de misiuni pirotehnice în 2023 pentru ISU Bacău. Au fost distruse aproximativ 4.000 elemente de muniție

0

În anul 2023, specialiștii pirotehnicieni din cadru Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău au executat 80 de misiuni pirotehnice. Dintre acestea, 74 de misiuni au fost de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată, cinci misiuni de distrugere a muniției, iar o misiune a fost reprezentată de un exercițiu tactic cu forțe și mijloace în teren, pentru antrenarea structurilor de intervenție.

În urma acestor acțiuni au fost identificate, ridicate și, ulterior, distruse aproximativ 4.000 de elemente de muniție rămasă neexplodată, provenită din timpul celor două Războaie Mondiale, repezentând grenade de mână ofensive și defensive, bombe de aruncător, proiectile de artilerie și cartușe de infanterie diverse tipuri și calibre. 

În cele mai multe cazuri, echipa pirotehnică a intervenit ca urmare a sesizărilor făcute de cetățeni, pe Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Elementele de muniție au fost descoperite fie în timpul lucrărilor agricole sau de excavare, fie în urma activităților de detecție efectuate de către cetățenii pasionați din această sferă.  

Printre misiunile semnificative ale anului precedent, se numără cea de pe raza localității Tg. Ocna din data de 15.10.2023, când echipa pirotehnică a fost solicitată să intervină în vederea ridicării a peste 350 de elemente de muniție rămasă neexplodată, provenite din timpul Primului Război Mondial. Descoperirea a fost făcută de echipa de colaboratori a Muzeului de Istorie Tg. Ogna, elementele fiind identificate într-o zonă forestieră, greu accesibilă. 

Toate misiunile executate au fost încheiate cu succes, fără a fi pusă în pericol viața cetățenilor, a echipajelor de intervenție sau mediul înconjurător. Pe lângă profesionalismul și antrenamentul echipajului de intervenție, spiritul civic al cetățenilor a contribuit semnificativ la aceste reușite. 

Pe această cale, atragem atenția cetățenilor asupra pericolului real reprezentat de astfel de situații și a necesității respectării unor măsuri specifice, în cazul în care identifică elemente de muniție rămasă neexplodată, fiind interzise:

 • atingerea cu mâna sau cu alte obiecte;
 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
 • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • introducerea muniţiilor în foc;
 • topirea elementelor metalice ale muniţiilor;
 • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
 • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
 • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii, în scopuri artizanale;
 • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
 • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău solicită cetățenilor să adopte un comportament preventiv și să anunțe orice situație care poate pune în pericol viața sau mediul înconjurător la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.