7500 lei amenda pentru 20 de legaturi de ridichi. Valentin Ivancea: „Costel a avut de infruntat atat practicile scandaloase ale celor care conduc Piata Centrala, cat si reaua-credinta a doi functionari”

5

O poveste trista despre producatorii locali din Bacau a fost prezentata in spatiul public chiar de presedintele CJ Bacau, Valentin Ivancea. Un agricultor din judet a fost amendat de doi functionari de la Directia Agricola cu nici mai mult nici mai putin de 7500 lei! pentru 20 de legaturi de ridichi.

Pe langa aceste practici duse la extrem de anumiti functionari publici, agricultorii locali de buna credinta din zona Bacaului – care sunt la Piata Centrala – se lupta si cu alte personaje care „trateaza piata ca pe propria afacere” :

M-a impresionat povestea acestui agricultor, care trăiește exclusiv din muncitul pământului și vânzarea roadelor la piață: cu mic cu mare, toată familia sa e implicată în această activitate, fiecare știindu-și foarte bine locul și menirea. Ca mulți alți mici producători & agricultori din comunele învecinate, care vin în Bacău să vândă roadele muncii lor și să câștige un ban cinstit, Costel a avut de înfruntat atât practicile scandaloase ale celor care conduc Piața Centrală, cât – mai ales – reaua-credință a doi funcționari de la Direcția Agricolă care i-au aplicat, în 2022, o amendă record, de 7500 de lei, pentru că avea pe tarabă 20 legături de ridichi. Ați citit bine, nu este o glumă: 7500 lei pentru 20 de legături de ridichi. Astfel de funcționari sunt o adevărată cangrenă nu doar pentru sistemul bugetar, ci chiar în viața comunității, funcționari anonimi care se ascund după un proces-verbal de contravenție și trăiesc – bine mersi – într-o lume a lor, nu în realitatea celor care chiar muncesc pe brânci pentru a-și câștiga existența, care își plătesc dările la stat până la ultimul leu, iar de pe urma lor trăiesc mulți alți lucrători-zilieri cu precădere în perioada muncilor agricole.

Este dezgustător modul în care tocmai cei care ar trebui să fie un sprijin pentru micii producători agricoli sunt, de fapt, cei care îi îngroapă și-i falimentează cu nonșalanța proprie bugetarului care nu răspunde niciodată pentru acțiunile sale incorecte, dincolo de litera și spiritul legii. Mă bucur că instanța de judecată i-a dat câștig de cauză lui Costel și a desființat amenda enormă pe care acesta a primit-o, iar o nedreptate revoltătoare a fost – în cele din urmă – îndreptată. Practicile despre care am auzit vorbindu-se la Piața Centrală îmi confirmă că acest loc, care ar trebui să fie un spațiu comercial în care să se regăsească producătorii agricoli din jurul Bacăului, e confiscat de un veritabil clan care tratează piața ca pe propria afacere, nu ca pe un obiectiv public al municipiului Bacău, care ar trebui să producă venituri considerabile la bugetul local. Totul, sub privirile îngăduitoare ale conducerii Primăriei Bacău, în subordinea căreia se află administrația piețelor.” a spus Valentin Ivancea – presedinte CJ Bacau

Cazul prezentat de Ivancea pe retelele de socializare a devenit viral, postarea strangand in cateva ore aproape 1.000 de aprecieri si peste 100 de comentarii. Prefectul judetului, Lucian Bogdanel, spune ca aceste practici trebuie sa inceteze, iar genul de atitudine dusa la extrem a unor functionari publici trebuie imediat sanctionata:

Umilitor cazul expus de preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, mai ales că el pune în lumină confreria, foarte productivă, dintre funcționarii primăriei (administrația piețelor) şi ai statului (Direcția Agricolă) care stabilesc – în cel mai arbitrar, dar cointeresat, mod cu putință – cine e şi cine nu e producător agricol. Aşa se face că tot felul de indivizi, care au o „grădină” de maxim 20-30 mp, vând la Piața Centrală tot anul legume (cumpărate, în prealabil, de la hypermarket), pozând – cu girul funcționarilor menționați – în „agricultori”.” a precizat prefectul Bogdanel

5 COMENTARII

  1. Din pacate domnul Ivancea nu stie sa deosebeasca salata de import de cea autohtona si se uita la niste escroci care vand marfa de import si varza murata in transee sapate in pamant fara aviz de la directia de sanatate publica. Acel samsar a mai primit avertismente si nu s-a conformat. Este nevoie de o curatenie intre acesti escroci din piata.

  2. Dar cei doi cavaleri în armura lucitoare au sancționat și pe vreun samsar sau numai pe adevărații producători?Ar putea sa ne spună și noua cineva ce masuri administrative au fost luate împotriva celor doi Supercavaleri….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.