După ani de experienţă în presă, unii jurnalişti au fost curioşi să afle cum e să fie în locul politicienilor despre care au scris. Aşa că s-au mutat în Palatul Parlamentului. În actualul Legislativ sunt mai mult de 50 de ziarişti, adică aproape 10 la sută din totalul aleşilor. Mulţi au încă nostalgia anilor de presă, dar sunt mulţumiţi şi de faptul că partidele în care s-au înrolat profită de notorietea şi experienţa lor în domneiul comunicării.
Unul dintre legiuitorii cu cea mai bogată experienţă în presă este senatorul PC, Dumitru Pelican. Cunoscut drept unul dintre cei mai buni şi longeviivi comentatori de fotbal, el şi-a început cariera în radio la sfârştul anilor 70. Acum, a ajuns în Parlamentul României, iar experienţa de presă se pare că l-a ajutat mult.
„După 25 de ani lucraţi în presă, atât în radio cât şi în televiziune, pot să afirm, fără teama de a greşi, că sunt ani de experienţă care te ajută în activitatea pe politic. N-ar fi rău ca mulţi politicieni să înveţe să comunice”, afirmă Dumitru Pelican.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a intrat în presă în 1992. A fost corespondent de televiziune la Moscova şi a reuşit şi o premieră jurnalistică. A făcut prima transmisiune în direct din România, dintr-o zonă de conflict, Cecenia. Acum este implicat în alt soi de conflicte, mult mai puţin periculoase: cele de la tribuna Camerei Deputaţilor.
„Pe vremea aceea Verestoy, Attila Verestoy era senator; noi umblam după declaraţii. E interesant să ai momente când participi la negocieri cu nişte oameni cărora le cereai declaraţii acum 15 ani, 18 ani. Să vezi la un moment dat că politicianul trece ca acceleratul prin haltă şi nu dă declaraţii. Nici mie nu-mi plăcea lucrurile astea”, spune George Scutaru.
Parlamentarul PNL se află la al treilea mandat în Camera Deputaţilor, dar încă îl leagă de presă amintiri frumoase: „Spiritul de camaraderie, faptul că pe urmă, tăiai frunza în patru şi povesteai şi puneai cap la cap tot felul de chestii la o bere cu colegii din redacţie”.
Şi deputatul Eugen Tomac, membru al Partidului Mişcarea Populară, a fost redactor la o revistă de istorie. A urmat un post în Administraţia Prezidenţială, iar în 2012 saltul în băncile Parlamentului.
„Decizia, însă, de a intra în politică este strict legată de presă. Mă ajută enorm de mult acum în activitatea politică, pentru că ştiu ce înseamnă relaţia cu presa. Ştiu cât de uşor poţi cădea într-o capcană”, spune Eugen Tomac.
Printre parlamentarii care au fost jurnalişti se numără şi Gabriela Vrânceanu Firea, Vlad Nistor, Kelemen Hunor, Sorin Roşca Stănescu sau Marko Bela.
„Oameii care au lucrat în media şi în special cei cu notorietate substanţială din media sunt o mare calitate pentru activul de partid, pentru că se bucură de simpatie, nu e nevoie să le creşti un brand şi pot fi foarte buni purtători de cuvânt, pentru că deja sunt antrenaţi”, apreciază analistul politic Radu Magdin.
Din totalul de 574 de parlamentari, 52 au avut activitate în mass-media, adică aproape 10 la sută. Nouă dintre ei au fost acţionari, directori sau fondatori de instituţii de presă, iar 43 au fost reporteri, prezentatori, redactori sau realizatori de emisiuni.
Sursa: digi24