5 lucruri mai puţin cunoscute despre pepenele verde

0

Este dulce, aromat şi răcoritor, are savoare unică şi o cromatică îmbietoare şi tocmai de aceea este unul dintre fructele preferate ale verii. Însă dincolo de aceste evidenţe, în ceea ce priveşte pepenele verde există aspecte despre care se vorbeşte mai puţin.

Cu numai 46 de calorii la 250 de grame, pepenele roşu asigură 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A, informează “Huffington Post”.

În plus, acest fruct reprezintă o sursă generoasă de fibre care susţine digestia şi promovează sănătatea gastro-intestinală. De asemenea, el conţine potasiu din abundenţă, un mineral cu rol esenţial în reglarea tensiunii arteriale. Iată alte cinci lucruri interesante şi mai puţin cunoscute despre acesta.

1. Pepenele verde deţine mai mult licopen decât roşiile

250 de grame de pepene verde conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a beneficia cât mai mult de proprietăţile licopenului din pepene, specialiştii ne sfătuiesc să ţinem fructul la temperatura camerei înainte de consum.

2. Sucul de pepene verde combate febra musculară

Un studiu spaniol a demonstrat că sucul de pepene verde băut înainte, dar şi după antrenamentele istovitoare are un efect revigorant. Mai exact, sportivii care au consumat 450 de grame de suc înainte de un program de activitate fizică intensă au avut mai puţine crampe musculare şi un ritm cardiac mai scăzut pe parcursul zilei. Experţii au explicat fenomentul prin faptul că pepenele verde conţine o substanţă denumită citrulină, care îmbunătăţeşte circulaţia arterială şi scade tensiunea arterială. De fapt, această capacitate de a îmbunătăţi circulaţia sanguină i-a determinat pe cercetătorii de la Unverstiatatea Texas A&M să afirme că pepenele roşu ar avea efecte similare cu Viagra. E important de reţinut însă că citrulina este  concentrată mai degrabă în coajă, acesta fiind  un motiv în plus pentru a pune pepenii verzi la murat.

3. Pepenele verde este atât fruct, cât şi legumă

Datorită gustului său dulce, pepenele verde este, fără îndoială, un fruct. Acesta face însă parte dintr-o familie mai largă de legume cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.

4. Pepenele verde este plin cu “apă vie”

Pepenele verde este cel mai bun aliat pe timp de vară, deoarece conţine 91,5% apă bilologică, cunoscută şi cu denumirea de “apă vie”. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Nutriţie, deshidratarea, chiar şi în forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală şi nervozitate. Tocmai de aceea, pepenele verde trebuie inclus în dieta zilnică în această perioadă.

5. Există şi în varianta cu miez galben

Deşi poate fi greu de crezut că un pepene poate fi altfel decât roz sau roşu în interior, există un soi numit Crimson Sweet, care are miezul foarte dulce, colorat în galben.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.