300 de elevi de la liceele din Dărmănești, Comănești și Moinești au început un program inedit de educație de mediu, bazat pe un concept de învățare experiențială și interactivă dezvoltat de Fundația Pădurea de Mâine.
Școala de Pădure, conceptul de educație de mediu al Fundației Pădurea de Mâine, a început un tur de forță în județul Bacău: 12 clase de la Liceul Tehnologic din Dărmănești, Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești și Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu din Moinești descoperă rolul pădurilor în viața comunităților – și, simultan, rolul comunităților în protecția și administrarea pădurilor.
În prima parte a programului, i-am invitat pe copii să descopere cum sunt întrețesute nevoile pădurii și nevoile oamenilor și cum bunăstarea comunităților depinde de starea pădurilor: păduri sănătoase înseamnă comunități înfloritoare, iar acestea, la rândul lor, sunt cei mai buni gardieni și administratori ai naturii înconjurătoare.
Atelierele interactive ale Școlii de Pădure (28 februarie – 3 martie) i-au provocat pe elevi să descopere, să planifice, să caute soluții și să negocieze – toate, aptitudini necesare într-o comunitate care își gestionează aurul verde.
„Cel mai important pentru noi este să generăm acțiune,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Provocarea pe care le-am adresat-o copiilor este să facă ceva pentru natură și pentru comunitate – să planteze arbori, să adune deșeurile care sufocă mediul din orașul sau satul lor, să se implice pentru schimbare. Le propunem să-și lărgească un pic orizontul și să preia, în joacă dar și în serios, rolul pe care-l vor avea când vor fi adulții unei comunități dăruite cu păduri, așa cum sunt comunitățile de pe Trotuș.”
La finalul lunii martie vor începe tururi ghidate în pădurile din județul Bacău, unde elevii vor continua explorarea temelor discutate la clasă și vor vedea natura – și silvicultorii – la lucru.
Până la finalul lunii mai, elevii trebuie să prezinte activitățile realizate, iar 14 elevi din fiecare liceu vor fi selectați pentru marele premiu: o tabără de la Centrul de Activități și Explorarea Naturii Richita, în județul Argeș
Proiectul este realizat cu susținerea HS Baco Panels (Comănești), parte din grupul HS Timber.
„Parteneriatul strategic al HS Baco Panels cu Fundația Pădurea de Mâine vine ca o acțiune firească, în linie cu direcția noastră de responsabilitate socială, care de această dată îmbină educația cu mediul,” a declarat Alexandru Agache, directorul HS Baco Panels. „Prin acest proiect pilot ne dorim să aducem elevilor de liceu oportunități suplimentare de învățare și experiențe care să le contureze o viziune corectă, bazată pe informații despre ceea ce înseamnă pădurea, să le lărgească orizonturile cunoașterii, să acționeze și la rândul lor să îi inspire pe cei din jur. Investiția în tinerele generații conturează comunități responsabile și sănătoase.”
Mulțumim pentru suport și implicare cadrelor didactice care coordonează elevii în cele trei licee: Ionela Olaru și Maria Asandei (Liceul Tehnologic Dărmănești), Roxana Țîncu și Mihaela Vîrcolici (Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești), Daniela Andrioaie și Vasile Pârvu (Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu Moinești).