300 de elevi de la liceele din Comănești, Moinești și Dărmănești au participat la programul de educație de mediu al Fundației Pădurea de Mâine

0

Școala de Pădure intră în vacanță: proiectul în liceele din județul Bacău a ajuns la final

Cea mai mare Școală de Pădure de până acum a ajuns la final. Programul inedit de educație de mediu dezvoltat de Fundația Pădurea de Mâine a implicat 300 de elevi de la liceele din Comănești, Moinești și Dărmănești, care au participat la ateliere experiențiale și interactive în clasă și în pădure și au generat idei de acțiune pentru pădurile și comunitățile lor.

Proiectul a început în februarie și martie 2023, cu ateliere interactive la Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din Comănești, Colegiul Tehnic Grigore Cobălcescu din Moinești și Liceul Tehnologic din Dărmănești. În cadrul atelierelor, elevii din 12 clase au învățat că pădurile sănătoase și comunitățile umane înfloritoare se susțin reciproc: dacă ascultăm nevoile pădurii și le gestionăm durabil, beneficiile pentru oameni sunt enorme!

Din martie până în iunie, atelierele s-au mutat în pădure. Elevii au vizitat unele dintre cele mai frumoase păduri din județul Bacău, administrate de silvicultori dedicați și foarte pricepuți, și au putut vedea cu ochii lor cum funcțiile de mediu, sociale și economice ale pădurii pot fi amplificate folosind metode și tehnici care pun sustenabilitatea pe primul plan.

Pentru noi a fost un tur de forță să organizăm un proiect atât de amplu, dar a meritat cu prisosință,” a declarat Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine. „Au fost peste trei sute de elevi implicați și suntem siguri că mulți dintre ei se vor implica pentru schimbare în continuare. Efectul se va amplifica în comunitățile de pe valea Trotușului, sperăm să putem vedea în câțiva ani o mișcare de mediu puternică acolo și mai ales pădurile din zonă să fie mai sănătoase și mai reziliente în contextul provocărilor globale generate de schimbările climatice.

Școala de Pădure generează acțiune pentru păduri și comunitate

Scopul proiectului a fost să-i inspirăm pe copii să acționeze pentru păduri și natură: să descopere, să planifice, să caute soluții și să negocieze. De aceea i-am provocat să vină cu idei și să le prezinte comunității.

Și nu am fost dezamăgiți: liceenii au ajutat la acțiuni de împădurire, au plantat grădini urbane, au ecologizat natura din comunitatea lor sau au ținut lecții despre mediu pentru elevii din clasele mici. S-au organizat frumos, au devenit mai activi pe social media sau chiar au creat mici asociații și grupuri de inițiativă care vor contribui la protejarea mediului pe valea Trotușului!

La final, cele mai bune proiecte au fost premiate cu o tabără în Parcul Național Piatra-Craiului.

39 de elevi de la cele trei licee au petrecut câteva zile împreună, și-au consolidat cunoștințele și au generat noi idei de acțiune și implicare. Însoțiți de profesorii lor și de formatori cu experiență, au observat biodiversitatea din pădurile protejate.

Beatris și Diana, eleve în clasa a IX-a la Colegiul Ghika din Comănești, au fost pentru prima dată într-o tabără.

Mi se pare că am primit o conexiune cu pădurea mult mai puternică,” a spus Beatris. „Noi suntem acum tot timpul pe telefoane și tehnologie și nu reușim să facem asta foarte des. Timpul nostru este limitat. Dar să te conectezi cu natura este o experiență foarte frumoasă, în plus este relaxant, este bine pentru sănătate.

Povestea proiectului este disponibilă în format video aici.

Proiectul a fost realizat cu susținerea HS Baco Panels (Comănești), parte din grupul HS Timber.

Grija pentru păduri și grija pentru oameni nu pot fi separate, sustenabilitatea înseamnă oameni și natură care prosperă împreună, este o valoare centrală a companiei noastre,” a declarat Alexandru Agache, directorul HS Baco Panels. „Comunitățile responsabile și sănătoase se cultivă în timp și cu responsabilitate socială, de aceea ne bucurăm că parteneriatul strategic pe care îl avem cu Fundația Pădurea de Mâine a rodit atât de frumos pentru zona noastră. Sunt sute de beneficiari care și-au lărgit orizontul și au fost inspirați să privească pădurea și activitățile umane legate de pădure cu alți ochi, iar pădurile de pe valea Trotușului vor fi mai bine protejate și administrate.

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.