284 incendii de vegetatie, in Bacau, in acest an. Prefectul a propus un plan de masuri pentru descurajarea acestui obicei care poate provoca daune majore

0

Doar in acest an, in judetul Bacau, au avut loc 284 incendii de vegetatie. Pompierii sunt apelati zilnic si chemati sa intervina la zeci de incendii de acest fel. Acestea se produc din cauza inconstientei cetatenilor care dau foc la diverse resturi vegetale, iar din cauza vantului, se produc incendii majore.

Pentru a limita astfel de incendii, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a propus un set de masuri ce au drept scop descurajarea acestor obiceiuri:

„Obiceiul incendierii miriștilor sau a suprafețelor agricole nu este doar energofag pentru lucrătorii ISU, care consumă resurse considerabile în combaterea acestor interminabile incendii, dar a început să provoace serioase pagube colaterale – în multe părți din județ, avem de-a face cu un fenomen scăpat de sub control, pe fondul inconștienței cetățenilor care nu înțeleg că incendiind vegetația uscată, în condițiile intensificării vântului, pun în pericol bunurile și chiar viețile semenilor. Destui primari din mediul rural s-au transformat, în ultimele zile, în adevărați pompieri de serviciu pentru comunitățile lor, participând – alături de lucrătorii ISU și de voluntari – la stingerea incendiilor de pe miriști sau terenuri agricole.

În consecință, am propus astăzi Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – după o amănunțită discuție prealabilă cu reprezentanții APIA și ai Gărzii de Mediu, în prezența conducerii ISUJ Bacău – un plan de măsuri menit să descurajeze acest obicei păgubos, ale cărui consecințe pot fi – nu mă feresc s-o spun – catastrofale. Planul prevede mai multe acțiuni de verificare/control, derulate pe teren de către echipe mixte, în lunile de primăvară (martie, aprilie, mai) și toamnă (septembrie, octombrie, noiembrie). Fără îndoială, contăm pe sprijinul primăriilor din județ pentru ca acest plan să-și dovedească eficacitatea și, la capătul implementării lui, să constatăm diminuarea numărului de incendii de vegetație sau chiar eradicarea acestei practici.

Alături de instituțiile cu atribuții și competențe pe linia protejării mediului, lichidării incendiilor și aplicării de măsuri contravenționale am stabilit toleranță ZERO în privința incendierii suprafețelor agricole, iar cetățenii care vor fi surprinși făcând asta – fără notificarea și acceptul, prealabile, din partea (!) autorităților de resort – vor plăti cu vârf și îndesat pentru nesăbuința lor.” a declarat prefectul Bogdanel

Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.