280.000 de bancnote euro contafacute au fost retrase din circulatie


euroÎn semestrul II 2012, au fost retrase din circulaţie, în total, 280.000 de bancnote euro contrafăcute, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Această cifră indică o scădere cu 12,4% a numărului total de bancnote contrafăcute retrase din circulaţie înanul 2012, comparativ cu cifrele pentru anul 2011. Totodată, numărul de bancnote contrafăcute recuperate în semestrul II 2012 a crescut cu 11,6% faţă de semestrul anterior.

Raportat la numărul de bancnote euro autentice aflate în circulaţie (în medie, 14,9 miliarde în semestrul II 2012), numărul de bancnote contrafăcute rămâne foarte scăzut.

Cu toate acestea, Eurosistemul, respectiv Banca Centrală Europeană (BCE) şi cele 17 bănci centrale naţionale din zona euro, recomandă în continuare publicului să dea dovadă de vigilenţă în privinţa bancnotelor primite în cadrul tranzacţiilor cu numerar. Bancnotele autentice pot fi recunoscute cu uşurinţă prin simplul test „Atinge-priveşte-înclină”, prezentatatâ în secţiunea referitoare la euro de pe website‑ul BCE, cât şi pe website‑urile băncilor centrale naţionale din cadrul Eurosistemului. Totuşi, dacă există dubii, o bancnotă suspectă trebuie verificată prin comparaţie directă cu una despre care se ştie că este autentică. Orice persoană care bănuieşte că este posibil să fi intrat în posesia unei bancnote contrafăcute trebuie să contacteze organele de poliţie sau, dacă practica naţională permite acest lucru, banca centrală naţională respectivă.

Cupiurile de 20 euro şi 50 euro continuă să înregistreze cel mai mare număr de falsificări. În cursul ultimului semestru, ponderea bancnotelor de 20 euro contrafăcute s-a menţinut nemodificată, iar cea a bancnotelor de 50 euro a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 82,5% din numărul total al bancnotelor contrafăcute în semestrul II 2012. Cele două cupiuri sunt urmate de bancnota de 100 euro, care deţine o pondere de 13,0% în numărul total al bancnotelor contrafăcute. Ponderea celorlalte cupiuri (5 euro, 10 euro, 200 euro şi 500 euro) este foarte scăzută.

Cele mai multe (97,5%) dintre bancnotele contrafăcute recuperate în semestrul II 2012 au fost identificate în ţări din zona euro, numai aproximativ 2% provenind din state membre ale UE din afara zonei euro şi 0,5% din alte regiuni ale lumii.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.