24 de case au fost inundate in zona de nord a Bacaului. 30 de utilaje si 250 de oameni intervin pentru inlaturarea efectelor inundatiilor

   

Peste 30 de utilaje si autospeciale, precum si 250 de oameni intervin pentru inlaturarea efectelor inundatiilor din zona de nord a Municipiului Bacau

   

Urmare a precipitatiilor substantiale cazute pe parcursul noptii dintre vineri (29 iun.) si sambata (30 iun.), pe paraul Limpedea s-a format o puternica unda de viitura care a condus la cresterea rapida a debitului paraului Barnat, ce tranziteaza zona de nord a Municipiului Bacau.

Debitul atins de parau a fost unul istoric, iar pe o portiune de aproximativ 150 de metri, in spatele magazinului Selgros (str. Tazlaului), apele au deversat peste digul de protectie, situatie ce a cauzat inundarea mai multor case. O prima estimare arata ca au fost inundate 24 de case si curti, precum si alte facilitati private din zona.

Inca din jurul pranzului, in zona se intervine cu peste 30 de utilaje si autospeciale, precum si cu un efectiv de 250 de oameni apartinand Armatei Romane (50 de militari din cadrul Garnizoanei Bacau), Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeriei, Politiei Locale, respectiv Primariei Municipiului Bacau.

Interventia vizeaza suprainaltarea digului pe portiunea unde apele Barnatului au deversat, prin dispunerea de saci de nisip, precum si consolidarea acestuia in zona mentionata anterior. Primaria Municipiului Bacau contribuie cu nisip, saci, utilaje necesare transportului/descarcarii acestora si lucratori.

In contextul situatiei de urgenta prezentate, s-a apelat inclusiv la aportul tehnic al unor agenti economici privati, care au pus la dispozitia echipelor de interventie excavatoare, autoincarcatoare si autobasculante.
De asemenea, la Bacau au fost deplasate echipamente (3 motopompe de mare capacitate) apartinand ISU Ilfov si ISU Bacau, urmand ca in perioada imediat urmatoare, in oras, sa ajunga echipamente similare de la ISU Vrancea si ISU Calarasi.

Interventiile se deruleaza sub coordonarea viceprimarului Constantin Scripat si a subprefectului Valentin Ivancea, reusindu-se – pana la aceasta ora – evitarea inundarii orasului Bacau, in contextul debitului istoric atins de paraul Barnat (peste cel de la inundatiile din 2005).

Actiunile de interventie se deruleaza fara intrerupere, ele urmand a continua pana la inlaturarea efectelor inundatiei din zona de nord a Municipiului Bacau.

Potrivit ultimelor informatii furnizate de Administratia Bazinala de Apa Siret, in aceasta seara (catre intervalul orar 20.00 – 21.00) debitul paraului Barnat se va reduce substantial (la jumatate), fata de valorile atinse in cursul zilei.

Comunicat Primaria Bacau

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here