22 de persoane au fost retinute in urma perchezitiilor la persoane banuite de operatiuni ilegale cu alcool contrafacut


La data de 21 octombrie a.c., polițiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Galaţi au efectuat 110 percheziţii pe raza judeţelor Brăila, Bacău, Braşov, Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, Maramureş, Tulcea şi în municipiul Bucureşti la mai multe firme şi locuinţe ale unor persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste 5.000.000 de euro prin evaziune fiscală, producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale şi spălare de bani.

În urma efectuării celor 110 percheziții, au fost identificate şi ridicate 11 instalații ilegale de filtrare a alcoolului, două instalații ilegale de purificare a alcoolului, 12.000 de litri de alcool medicinal, 2.300 de litri de alcool etilic, 747.000 de lei, 19.400 de euro, precum şi 21 de autoturisme. Asupra bunurilor şi sumelor de bani a fost instituit sechestru asigurător.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de 22 de persoane, dintre care 16 au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Ceilalţi 6 membri urmează a fi prezentați instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate a rezultat că şase brăileni ar fi constituit un grup infracţional organizat în vederea determinării şi înlesnirii comiterii de către alte grupări infracţionale organizate a unor infracţiuni de evaziune fiscală şi producere şi deţinere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale.

Cei în cauză, începând cu luna iunie 2013, ar fi desfăşurat etapizat activităţi de determinare şi înlesnire a unor activităţi economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic şi produselor derivate.

Inițial alcoolul etilic era denaturat parțial în mod ilicit, operațiunea fiind urmată de livrarea disimulată a acestuia, sub aparenţa unor diverse produse (alcool sanitar, loţiuni cosmetice, soluţie de spălare a parbrizului) prin intermediul unor lanţuri de magazine către diverşi producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înţelegeri prealabile cu aceştia.

Ulterior achiziţionării en-gross a acestor produse, cei în cauză recurgeau la „renaturarea” lor ilicită (prin filtrări succesive şi alte procedee empirice) şi comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obţinut, sub formă de băuturi alcoolice, eludând astfel plata obligaţiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracţionale aflate în diverse zone ale ţării, care s-ar fi aprovizionat de la grupul de firme administrat de membrii grupului infracţional din Brăila cu importante cantităţi de alcool medicinal, pe care ulterior l-ar fi supus procedeelor de „renaturare”.

Au fost identificate astfel de nuclee infracţionale ce acţionează, în mod conjugat, în vederea obţinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în judeţe Tulcea, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

De asemenea, membrii grupului infracţional din municipiul Brăila ar fi interacţionat, pe linie infracţională, cu un alt grup infracţional constituit pe raza judeţului Maramureş. Această colaborare a început în momentul în care a fost retrasă autorizaţia de producţie a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din Brăila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de o societate brăileană a fost livrat prin intermediul a trei societăţi comerciale (una din municipiul Bucureşti şi două din judeţul Brăila) către nucleele infracţionale menţionate. Livrarea s-a făcut fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă”, ori prin intermediul unor retaileri.

În urma livrării, alcoolul sanitar a fost filtrat de membrii grupurilor infracţionale „beneficiare”, obţinându-se astfel alcool etilic. Ulterior, alcoolul etilic valorificat către diferite persoane ar fi fost folosit la fabricarea unor băuturi alcoolice ce ar fi fost puse în vânzare.

Totodată, poliţiştii au identificat şi un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea şi transferul activelor societăţilor comerciale implicate în activităţile de evaziune fiscală către un grup infracţional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obţinute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment se ridică la peste 5.000.000 euro, peste 150 de persoane urmând a fi aduse la audieri. Activităţile se desfăşoară cu sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie pe raza cărora au loc perchezițiile şi al jandarmilor. Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al S.R.I..

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.