2013, anul în care Fiscul s-a reorganizat, iar Garda Financiară a dispărut

0


Anul 2013 a fost unul zbuciumat pentru Fisc, după ce instituţia s-a reorganizat din temelii, iar Garda Financiară a devenit istorie, cedând locul Direcţiei Antifraudă, care are menirea de a reduce evaziunea fiscală.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este una dintre cele mai importante instituţii ale statului, fiind responsabilă de colectarea taxelor la buget.  Chiar la începutul ultimei misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) instituţia a fost în centrul discuţiilor, după ce gradul de colectare a taxelor nu s-a situat la nivelul prognozat, ceea ce a determinat Guvernul să vină cu o serie de măsuri compensatorii.

Noua structură a ANAF a intrat în vigoare la 1 august 2013 şi a prevăzut absorbţia autorităţii vamale şi crearea a opt direcţii regionale de finanţe publice. De asemenea, pe 30 octombrie 2013, a fost desfiinţată Garda Financiară. Încă de la preluarea mandatului, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat că una dintre priorităţile sale o reprezintă restructurarea ANAF, având drept scop îmbunătăţirea colectării veniturilor statului şi reducerea semnificativă a evaziunii fiscale în România, scrie Agerpres.ro.

Colectare la 32% în România, media europeană e la 40%  

Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a ajuns în România la 32% din Produsul Intern Brut (PIB), sub media europeană de aproape 40%. De asemenea, potrivit datelor Băncii Mondiale, România se află pe ultimul loc în regiune la colectarea CAS şi pe penultimul loc la TVA, devansând doar Letonia. Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială.

În cadrul ANAF a fost înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală. La nivel regional, Fiscul are acum opt direcţii cu sedii la Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, plus una pentru Bucureşti.

Citeste mai multe AICI


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.