16 amenajari de irigatii din judetul Bacau vor fi reabilitate


16 amenajări de irigații din județul Bacău, deservind o suprafață totală de aprox. 23.000 hectare, au fost declarate de utilitate publică de Guvern şi incluse în lista de finanțare, aprobată prin HG nr. 988 din 3 august 2022, în vederea reabilitării. Potrivit actului normativ amintit, reabilitarea sistemelor de irigații va fi realizată în trei etape, începând cu cea mai mare amenajare, situată în comuna Sascut (peste 5000 de hectare).

Initiativa guvernamentala il are drept „arhitect” pe ministrul Agriculturii, dl. Petre Daea si reprezinta o gura de oxigen pentru agricultorii bacauani afectati de seceta.

Joi, prefectul Bacaului, Lucian Bogdanel, impreuna cu deputatul Costel Dunava si agricultorul Nicu Serban ( Grup Serban ) au verificat lucrarile efectuate la Sascut, unde a fost complet reabilitată stația de bază şi conducta aferentă, proiect de 5 milioane euro pornit de guvernarea social-democrată 2017-2019 şi recepționat la mijlocul lunii iulie a acestui an:

Modernizarea realizată aici permite irigarea a până la 2500 de hectare, iar pentru a creşte suprafața la peste 5000 de hectare – cât măsoară capacitatea proiectată a instalațiilor de irigare – este necesară continuarea reabilitării într-un ritm cel puțin la fel de susținut. Directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Bacău, Iulian Stoican, a comunicat stadiul intervențiilor la principalele amenajări din județ, perspectiva investițiilor în infrastructura de irigații de la Sascut, precum şi impedimentele birocratice de care se lovesc aceste proiecte vitale pentru agricultura județului Bacău.

Îmi propun ca structura locală a ANIF să devină, în cel mai scurt timp, un „motor” de pregătit note conceptuale pentru investițiile în sistemele de irigații, mai ales că prin HG 988 s-a deschis un generos front de lucru: specialiştii în îmbunătățiri funciare vor pune pixul pe hârtie pentru că agricultorii reuniți în organizațiile de utilizatori de apă pt irigații din județ trebuie sprijiniți în eforturile lor!

La Sascut am văzut un strălucit model de bune practici în domeniu, stăruința în performanță a dlui. Nicu Şerban fiind de invidiat: simbioza dintre investiția publică făcută de Guvern (în stația de bază Bereşti) şi investițiile private realizate de Grup Şerban îşi demonstrează – cu vârf şi îndesat – eficiența. Iar acest model merită şi trebuie reprodus şi in alte zone agricole din județ!” a declarat Lucian Bogdanel – prefectul judetului Bacau

Amenajări de irigații din jud. Bacău supuse reabilitării, conform HG 988/2022:

Et. 1

Sascut: 5028 ha

Et. 2

Iteşti: 1732 ha

Gheorghe Doja: 136 ha

Fulgeriş: 465 ha

Tamaşi: 319 ha

Buhoci: 699 ha

Săuceşti: 440 ha

Racova – Filipeşti: 3492 ha

Et. 3

Mãgura – N. Bălcescu: 4064 ha

Cleja – Faraoani: 1170 ha

Răcăciuni: 275 ha

Răcătău: 126 ha

Răstoaca: 421 ha

Tg. Trotuş: 1091 ha

Letea Veche: 1118 ha

Dămieneşti: 2276 ha

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.