In județul Bacău nu sunt declarate oficial focare de pesta porcina la porc domestic din gospodariile populatiei sau in societati comerciale.
Sunt active 151 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău pentru care se aplica restricțiile conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare, in domeniu.
Nerespectarea programelor de masuri elaborate de către DSVSA Bacău si aprobat prin CLCB, constituie contravenție si se sancționează conform HG 984/2005 cu modificările si completările ulterioare art. 2,lit.c, pct 4 cu amenda intre 2400-3600 lei.
„Având in vedere apropierea sărbătorilor de iarna când, în mod tradițional, creste consumul cărnii de porc , atenționam cetățenii : sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul să introduceți în gospodărie porci bolnavi, și astfel să difuzați pesta porcină africană!
D.S.V.S.A. Bacău solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. D.S.V.S.A. Bacău va informa periodic cetățenii județului, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.” se arata intr-un comunicat DSVSA
Pentru ca la un moment dat lumea se v-a retrage la padure si la munte …. Si in acel caz vor putea supravietui hraninduse cu porci mistret … Care bineintelses nu vor mai exista atunci . ( vad deja tot ce urmeaza …ca pe o carte )