15 milioane lei, bugetul de sponsorizari pe 2013 propus de Primaria Bacau


Sportul si Cultele isi impart cele mai generoase felii din „tortul” sponsorizarilor din fonduri publice. Conducerea municipalitatii bacauane a stabilit pentru cele doua domenii bugete in valoare de aproape 14 milioane lei. Sponsorizarile vor fi facute in temeiul Legii 350/2005. In ultimii ani, modul de distribuire a banilor publici a generat mai multe controverse, sume importante ajungand in conturile unor asociatii controlate de politicieni din PNL. 
sponsorizari legea 350 - 2013Criza pare sa fi ocolit municipiul Bacau. Daca in urma cu cateva saptamani Consiliul Local (CL) aproba contractarea unui imprumut de peste 6,5 milioane lei, cu care municipalitatea sa-si achite arieratele, la sedinta din 20 martie alesii vor aproba un proiect de hotarare avand ca scop stabilirea bugetului aferent sponsorizarilor din bani publici, realizate in baza legii 350/2005.

Conform proiectului, consilierii locali vor aproba un buget de sponsorizari in valoare de aproape 15 milioane lei, din care peste 10 milioane lei sunt pregatite pentru finantarea proiectelor depuse doar pe domeniul „Sport”. Al doilea mare domeniu favorizat de edili sunt „Cultele”, care vor avea la dispozitie un buget de sponsorizari de peste 3,8 milioane lei. Domeniul „Social”, unde activeaza nenumarate organizatii umanitare, este – de ani buni – ruda saraca a sponsorizarilor din fonduri publice.

Conducerea Primariei Bacau a pregatit pentru acest palier un buget de doar 571.000 lei, o nimica toata comparativ cu sportul si cultele. Plutonul este incheiat de „Educatie, tineret, mediu”, domeniu ce dispune de aproape 300.000 lei pentru proiectele finantarea proiectelor declarate eligibile.

Sponsorizarile din 2012, „combustibil” electoral

In urma cu un an, municipalitatea bacauana a stabilit un buget de 13,7 milioane lei pentru sponsorizarile publice, cu un milion lei mai putin ca in 2013. Sume importante s-au scurs atunci in conturile unor asociatii obscure, al caror principal merit s-a dovedit a fi faptul ca erau controlate de politicieni PNL, partid condus de primarul Romeo Stavarache. Domeniul „Sport”, dar si „Cultele” au fost privilegiatele sesiunii 2012 de sponsorizari pe Legea 350.

Unul dintre cele mai controversate cazuri de sponsorizare a avut in prim-plan o fantomatica asociatie de familie, Club Sport Arena 2011, controlata de Gabi Stanica Lupu, angajat al Primariei Bacau si sef al CSM 2010 Bacau, club polisportiv infiintat si controlat de municipalitatea bacauana. In 2011 si 2012, asociatia  lui Lupu s-a „alimentat” din bugetul local cu peste 2,4 milioane lei, o suma considerabila in conditiile in care la data primirii sponsorizarilor Club Sport Arena 2011 nu avea sportivi legitimati. O alta sponsorizare suspecta a avut in prim-plan asociatia Palestra, controlata de profesorul de sport Ion Balcan. Apropiat al primarului in functie, Balcan a beneficiat in ultimii ani – prin intermediul Palestra – de sponsorizari de ordinul sutelor de mii de lei. In prezent, profesorul de sport indeplineste functia de inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Bacau.

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

2 comentarii

  1. Cred ca Benea si Stavarache incep usor usor sa isi bata joc de banii,inloc ca echipele sportive sa isi caute sponsori si sa faca performanta pe plan international ca sa vina banii asteapta sa ofere primaria si consiliul judetean…

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.