140 ani de la descoperirea bacilului Koch. In judetul Bacau, tuberculoza reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica

0

Astăzi se împlinesc 140 ani de la descoperirea bacilului Koch, bacteria care provoacă tuberculoza.

Pe 24 martie 1882, Robert Koch descopera mycobacterium tuberculosis si publica un studiu despre bacilul tuberculozei, metode de cultura, dar si cum poate fi identificat. Reuseste sa izoleze microorganismul raspunzator pentru boala si creaza o forma inactiva a lui pe care o denumeste tuberculina, dar fara efect in combaterea TBC.

Bacilul Koch este bacteria raspunzatoarea pentru dezvoltarea tuberculozei care invadeaza plamanii, dar poate afecta si alte organe. Este de natura aeroba, si poate fi transmisibila pe calea aerului, asta in contactul direct cu bolnavul pentru o perioada indelungata.

Din pacate, tratamentul este de lunga durata 6-8 luni si a devenit rezistent sub actiunea antibioticelor, insa este singurul tratament. Pentru a fi feriti de aceasta bacterie, medicii recomanda vaccinarea B.C.G – bacilul Calmette-Guerin.

53 de milioane de vieti au fost salvate in lume de TBC, datorita tratamentului efectuat la timp, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

În județul Bacău, tuberculoza reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică, având în vedere numărul mare de cazuri diagnosticate, cu mult peste media națională.

Deși a înregistrat o evoluție descendentă a numărului de cazuri diagnosticate cu TBC în ultimii trei ani, de la 94.6 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2017 la 79.6 cazuri în anul 2019 (primele 9 luni) județul Bacău se situează pe locul 9 la nivel național ca număr de cazuri cu TBC înregistrate, cu o valoare a incidenței cu mai mult de 22.5 puncte peste media națională.

Incidența cazurilor de TBC noi și a recidivelor din județul Bacău arată că numărul pacienților la care boala a recidivat în județ este ridicat. Astfel incidența recidivelor în județul Bacău este de 15.3 de cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2019, fiind pe locul 5 la nivel național ca număr de persoane cu TBC la care boala a recidivat. Numărul de decese din cauza tuberculozei în anul 2018 a fost de 55, județul Bacău situându-se pe locul 2 la nivel național.

Cu toate că numărul cazurilor de tuberculoză (noi și recidive) la nivel național a scăzut la aproape o treime în perioada 2002 – 2018, de la 30.985 la 11.586, România continuă să fie țara europeană cu cele mai multe astfel de cazuri. În ceea ce privește cazurile noi, numărul acestora a scăzut cu 63% în 2018 față de 2002 (de la 26.567 la 9.785). Numărul recidivelor a scăzut cu
59% în perioada menționată (de la 4.418 la 1.801)
” – Dr. Apostu Marius, coordonator program tuberculoză jud. Bacău

Numărul cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratament (TBC-MDR) în primele nouă luni ale lui 2019 a fost de 9, în scădere față de anul 2018 când au fost înregistrate 12 cazuri. Numărul de decese din cauza tuberculozei în anul 2018 a fost de 55, județul Bacău situându-se pe locul 2 la nivel național. În perioada 2014 – 2018 s-a înregistrat o creștere a numărului de decese din cauza tuberculozei la nivelul județului Bacău de la 40 de cazuri în anul 2014 la 55 în anul 2018” – Grațiela Chiriac, Sef Laborator Spital Pneumoftiziologie și Director Medical

Motivul pentru care statisticile din aniii 2020, 2021 pot fi imprecise se explica prin faptul ca, in contextul pandemiei COVID 19, accesul pacientilor cu tuberculoza la diagnostic si tratament s-a redus pe fondul restrictiilor de circulatie, a masurilor de distantare sociala si a celor de pregatire a sistemului medical pentru lupta impotriva noului virus. Astfel, a fost afectat accesul persoanelor cu simptome de TBC la diagnostic, au fost reduse serviciile de screening si campaniile de informare, au fost diminuate activitatile de monitorizare derulate in comunitati.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau isi propune sa isi consolideze pozitia de principal furnizor de servicii medicale in specialitatile pneumoftiziologie, pneumologie, recuperare medicala respiratorie din judetul Bacau si din judetele limitrofe.

In acelasi timp spitalul isi propune :
✓ imbunatatirea permanenta a calitatii actului medical prestat, în acord cu standardele
internationale cele mai ridicate si în contextual specific national si zonal;
✓ implementarea de solutii corecte pentru asigurarea educatiei medicale continue personalului medical;
✓ asigurarea de conditii optime pentru desfasurarea unui act medical de calitate, atat preventiv, cat si de diagnostic si tratament;
✓ profilaxia bolilor trasmisibie (tbc) si netransmisibile prin campanii de informare a populatiei cu privire la factorii de risc
✓ diversificarea serviciilor medicale acordate populatiei deservite
✓ mentinerea certificarii SMC ISO 9001:2008, SR EN ISO15189:2013 si a acreditarii de catre ANMCS

Principala unitate medicală de tratament a bolnavilor de tuberculoză din județul Bacău este Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău. Unitatea are 170 de paturi dintre care 79 la secția de pneumoftiziologie, 85 la cea de pneumologie și 6 la cea de recuperare medicală respiratorie. În subordinea spitalului se află dispensarul TBC cu 6 cabinete în Bacău și unul în Comănești. În cadrul Dispensarului de pneumoftiziologie Bacău au fost acordate 22.439 de consultații în anul 2018, cu o medie de 3.205 consultații/medic (mai mult de 100 de consultații/zi lucrătoare).” – Madalin Paraianu, Manager Spital Pneumoftiziologie Baca


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.