10 cratere la Urechesti, in urma exploziilor la conducta de titei. Acestea au adancimi cuprinse intre 2 si 4 metri

0

Vineri, 08 noiembrie 2013, ora 13.55, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unor explozii de-a lungul unei conducte administrate de către un operator economic din municipiul Ploiești, pe raza comunei Urecheşti, între satele Urecheşti şi Cornăţel.

La locul producerii evenimentului s-au deplasat Garda de Intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti cu o autospecială de intervenţie, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, încadrate cu un ofiţer şi 10 subofiţeri, precum şi Secţia de Pompieri Adjud din cadrul I.S.U.J. Vrancea, cu o autospecială de intervenţie încadrată cu doi ofiţeri şi cinci subofiţeri.

În urma executării recunoaşterii de către forţele de intervenţie s-a constatat faptul că exploziile nu au fost urmate de incendiu şi nu au fost înregistrate victime. În schimb, din cauza evenimentului produs, au fost afectate 22 de locuinţe şi o societate comercială din satul Urecheşti şi o locuinţă din satul Cornăţel, precum şi trei autoturisme.

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie şi cercetarea cauzei producerii evenimentului, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului compusă din șase ofiţeri şi trei subofiţeri, cu trei autospeciale pentru muncă operativă, sub comanda primului adjunct al inspectorului şef – col. Mihalache Ioan.

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii operatorului economic din municipiul Ploiești, aceştia au comunicat faptul că în cursul zilei de 08 noiembrie 2013 au efectuat lucrări de pompare a ţiţeiului pe conducta de 20 de ţoli, prin pistonare cu aer, în vederea recuperării acestuia. Lucrările de pistonare se realizau prin introducerea de aer comprimat printr-un compresor amplasat în satul Cornăţel şi un ventil de recuperare ţiţei, amplasat în localitatea Mărtineşti, judeţul Vrancea. Lucrările de pistonare se efectuau pe o porţiune de circa 9 km, pe tronsonul Cornăţel – Rugineşti. Conducta afectată face parte din magistrala „Rafo Oneşti – Bărăganu”.

În urma evenimentului a fost afectată și reţeaua de distribuţie a energiei electrice pe raza localităţii Urecheşti, astfel:

–         la reţeaua de medie tensiune – un izolator de susţinere rupt;

–         la reţeaua de joasă tensiune – un conductor torsadat secţionat între doi stâlpi;

–         3 abonaţi casnici nealimentaţi din cauza distrugerii branşamentelor.

Pentru efectuarea reparaţiilor la faţa locului s-a deplasat o echipă din cadrul S.C. E-ON Moldova Distribuţie S.A. care a oprit alimentarea cu energie electrică din punctul de transformare PTA 3 Urecheşti, fiind afectaţi 120 de consumatori, între orele 14.00 şi 20.00.

Locuinţele afectate în urma exploziilor din satul Urecheşti se află la o distanţă de circa 100 de metri, de conducta, iar locuinţa din satul Cornăţel la o distanţă de aproximativ 250 m.

În urma exploziilor produse au rezultat 10 cratere în localitatea Urecheşti şi un crater în localitatea Cornăţel, acestea având diametre cuprinse între 15 şi 20 m şi o adâncime cuprinsă între 2 şi 4 m.

În datele de 08 și 09 noiembrie a.c., reprezentanţi ai administraţiei publice locale împreună cu reprezentanţi ai I.S.U.J. Bacău au format comisii mixte care s-au deplasat în zonele afectate, pentru constatarea pagubelor produse la locuinţele afectate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.