EXCLUSIV. De ce solicită DNA arestarea preventivă a lui Stavarache. Primarul ar fi luat legătura cu Pădureanu și Vinerică prin șoferul Duță, șefa de cabinet Mihăilă și funcționarul Chindruș

0


Direcția Națională Anticorupție vrea rearestarea preventivă a primarului Romeo Stavarache, sub acuzația că acesta ar fi încălcat limitele controlului judiciar impus de instanță în dosarul de corupție în care edilul este acuzat de 5 infracțiuni de luare de mită. Potrivit unei sesizări depuse la DNA, Stavarache ar fi luat legătura cu Leonard Pădureanu (administrator public) și Clementina Vinerică (director economic) prin diverși intermediari: șefa de cabinet, Daniela Mihăilă, șeful serviciului tehnic-investiții, Romică Chindruș, respectiv șoferul Bogdan Duță. „Emisarii” lui Stavarache aveau menirea de a-i sensibiliza pe funcționari atât în direcția aprobării unor plăți preferențiale către societăți socotite drept apropiate edilului (Roman Impex Prest), cât și în vederea promovării unor proiecte vehement cerute de primar (noua organigramă). Mai mult, Stavarache s-ar fi intersectat cu Pădureanu în perioada festivalului Theaterstock. Solicitarea DNA va fi discutată joi, 3 martie, la Tribunalul Bacău. 

chindrus padureanu vinericaConform unui articol publicat marți, 2 martie, de cotidianul Deșteptarea, la originea sesizării s-ar afla secretarul Ovidiu Popovici care a înștiințat DNA, printr-o adresă, că primarul Romeo Stavarache ar fi luat legătura cu diverși martori din dosarul său de corupție . Edilul băcăuan se afla sub control judiciar de mai multă vreme, măsură ce îi interzicea expres să ia legătura cu funcționari precum Leonard Pădureanu sau Clementina Vinerică. Stavarache ar fi luat legătura, prin intermediari, inclusiv cu Victor Salomia, un alt martor în dosarul său de corupție.

Primarul ar fi recurs la amenințări voalate și mesaje de intimidare transmise martorilor din dosar prin intermediul unor emisari de încredere precum Daniela Mihăilă, Romică Chindruș sau Bogdan Duță. Stavarache ar fi vizat, astfel, efectuarea unor plăți către societăți precum Roman Impex Prest sau Haghe SRL, dar și promovarea de către funcționarii din Primăria Bacău a proiectului vizând implementarea unei noi organigrame instituționale.

stavarache_popovici_CLFuncționarii direct vizați de acțiunile lui Stavarache s-au raliat sesizării DNA, astfel că – spun surse judiciare – la Direcția Națională Anticorupție a ajuns o vastă corespondență, constând în zeci de adrese, pe care Stavarache a întreținut-o cu Pădureanu, Vinerică sau Salomia. Din acte ar rezulta caracterul vindicativ al abordărilor lui Stavarache, în peisajul administrativ băcăuan fiind de notorietate că primarul caută să se răzbune pe funcționarii care au confirmat acuzele formulate de DNA în privința sa.

clementina vinericaAstfel, printr-o adresă din septembrie 2015, Vinerică era amenințată de Stavarache că va plăti personal penalitățile contractuale, dacă nu urgentează plata unor facturi către diverse firme agreate de edilul șef. Mai mult, Stavarache s-ar fi întâlnit cu Pădureanu, la Teatrul de Vară, în perioada festivalului Theaterstock. Prin intermediul șoferului Bogdan Duță, primarul i-a interzis lui Pădureanu să participe la ședința Consiliului Local din 31 august 2015, când Stavarache a venit personal în plenul forului deliberativ local pentru a-și susține proiectul de implementare a unei noi organigrame instituționale.

În cazul ședinței de pomină a CL Bacău, autoritățile au deschis o anchetă penală, IPJ Bacău solicitând în septembrie 2015 mai multe documente de la Primărie în relație cu organizarea ședinței. Lucrători din cadrul Poliției Locale, aflată în subordinea directă a primarului Stavarache, au împiedicat participarea la ședința respectivă a funcționarilor Leonard Pădureanu și Clementina Vinerică, în condițiile în care la ordinea de zi existau proiecte de hotărâre ce necesitau avizul explicit al acestora (citește mai multe AICI).

romeo-stavaracheRomeo Stavarache și complicii săi, Liviu Goian și Liviu Cenușă, au fost arestați preventiv la 1 iulie 2014 fiind acuzați de infracțiuni de corupție. După mai bine de 60 de zile de detenție, în septembrie 2014, Înalta Curte de Casație (ÎCCJ) și Justiție a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Cei trei inculpați au stat în arest la domiciliu până în februarie 2015, moment în care ÎCCJ i-a plasat sub control judiciar pe aceștia. Ulterior, Stavarache a revenit la muncă, amenajându-și un birou de primar în incinta fostei biblioteci județene.

Stavarache este acuzat de procurorii DNA de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită, acestea echivalând cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane lei. Pentru recuperarea banilor rezultați din comiterea infracțiunilor, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea lui Stavarache. Liviu Goian este acuzat că ar fi săvârșit, în concurs, 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită, în timp ce Liviu Cenușă este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Solicitarea DNA privind rearestarea preventivă a lui Stavarache ar fi trebuit discutată la termenul de luni, 1 martie, însă primarului i s-a făcut subit rău, la Tribunal fiind chemată o ambulanță. Ședința a fost suspendată, iar cererea DNA va fi dezbătută joi, 3 martie. Între timp, Stavarache s-a internat la Spitalul Județean de Urgență, aflându-se sub supravegherea medicilor. Potrivit unor surse medicale, starea de sănătate a edilului este bună, Stavarache suferind un puseu de tensiune.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.