Investește România destul în dezvoltarea inteligenței artificiale?

0

Progresul tehnologic a fost influențat în ultimii ani de inovații precum inteligența artificială. Acest concept pus în practică cu scepticism a adus schimbări consistente. Modul de abordare a lucrurilor se schimbă în anumite industrii. Viitorul este un element aflat în centru atenției, mai ales în ceea ce ține de tehnologie ți de inovație.

Investițiile în inteligența artificială și impactul lor

Promovarea intensă a inteligenței artificiale a adus la lumină și marile avantaje ale sale. Pe rând, marile industrii i-au găsit utilitate. Industrii așa cum este divertismentul s-au dovedit a fi prielnice pentru aceasta. Platformele interactive precum 32 rosu casino nou online par a fi bune oportunități. Jocurile de pe ele redau minunile tehnologiei pe deplin. Sloturile colorate aduc în prim-plan lumi fantastice și ocazii oportune de joc.

Investițiile sunt importante atât în mediul privat, cât și în cel public. Pe parcursul ultimilor ani, România a luat tot mai în serios investiții în tehnologie. Inteligența artificială se numără printre cele mai noi obiective setate. Potențialul strategic al acesteia a fost observat. Drept urmare, au fost abordate strategii eficiente. Strategia Națională pentru Inteligența Artificială este pionul central în acest sens.

România intenționează să investească 5 miliarde de euro în inteligența artificială și în digitalizare. Estimările spun că până în 2023 se va înregistra o creștere de aproximativ 13,65 în utilizarea tehnologiilor inteligente. Un factor ce favorizează constă în implementarea inteligenței artificiale în mediul de afaceri din România.

Fondurile din PNRR sunt cele ce vor aduce suma necesară acestui proiect. Acesta vizează o implementare amplă în sectoarele private și publice. Obiectivul principal se axează pe dezvoltarea infrastructurii necesare întregului proces. Cifrele sunt optimiste, în contradicție oarecum cu realitatea. Procesul este unul anevoios și lent în anumite cazuri.

Spre deosebire de Uniunea Europeană, investiția planificată este una mică. Alte țări sunt mult mai sus din punct de vedere al progresului. România este în coada listei, acest lucru fiind descurajator. Bugetul Uniunii pentru inteligența artificială este de 55 de milioane de euro. Este un factor încurajator, mai ales că această tehnologie se dezvoltă foarte rapid.

România: un posibil hub pentru inteligența artificială?

Specialiștii în domenii precum informatica au arătat România precum un hub valoros tehnologic. Același lucru ar fi posibil și în inteligența artificială. Există proiecte în acest sens, situând țara pe culmile inovației tehnologice. Este alocat un fond de 180 de milioane de euro pentru această axă, alături de energia nucleară.

Pentru HRIA (Hub-ul Românesc de Inteligență Artificială), sunt alocați exclusiv aproximativ 67 de milioane de euro. Aici se vor întruni specialiști din diverse domenii, precum cel academic. Proiectul este unul de colaborare. Din echipă fac parte șase universități, dar și opt companii din  mediul privat. Vor fi formați specialiști bine pregătiți în inteligența artificială.

Pe de altă parte, tinerii sunt încurajați în a-și perfecționa competențele. În proiect sunt incluse numeroase licee localizate peste tot în țară. Profesorii, dar și elevii, dobândesc counoștințe din aria inteligenței artificiale. Aceștia obțin un certificat ECDL,fiind recunoscut internațional. Inițiative precum aceasta încurajează formarea de noi competențe, atât de necesare în implementarea inteligenței artificiale. 

O implicare mai amplă în promovarea noilor tehnologii ar facilita transformarea României într-un hub de inteligență artificială. Alocarea resurselor în mod corect ar fi de ajutor. De asemenea, alocarea unui buget cuprinzător va înlesni un progres mai accentuat. Inteligența artificială devine treptat un motor esențial în economia din România. 

Facultățile au introdus deja în programă noi materii ce se axează pe aceste noi tehnologii. Se urmărește formarea de generații bine pregătite care să devină mai apoi specializate pe IA. Inițiativa este una bună, axată exact pe necesități: dobândirea cunoștințelor necesare.

Pentru încheiere

Investiția României poate fi considerată insuficientă, mai ales dacă se vrea un progres rapid. Oricum, inițiative precum Strategia Națională pentru Inteligența Artificială sunt promițătoare. Potențialul este luat în serios, mizându-se pe progres și performanță. Partea bună a lucrurilor constă în viziune. Tinerele generații sunt luate în serios, formare de specialiști fiind un obiectiv important.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe: Google News, Facebook, Twitter X, Instagram, TikTok, WhatsApp.


Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.