7 reguli pentru Bet Sizing în poker

0

Jocul de poker a fost, este și va fi una dintre distracțiile preferate de o mare majoritate a oamenilor. Dacă până în urmă cu 30 de ani, în România, pokerul se juca între prieteni și era o modalitate plăcută de a relaționa, acum el poate fi jucat în cazinouri clasice, săli de poker, dar, mai ales, în cazinourile online.

Pokerul online a câștigat foarte mult în popularitate pe măsură ce rețeaua de internet s-a globalizat, device-urile au câștigat în mobilitate, iar jocul a devenit disponibil în orice moment și de oriunde. A dispărut eticheta, pregătirile necesare, iar atmosfera din sălile de jocuri a fost înlocuită de confortul din locuința proprie. Sunt în continuare persoane care preferă atmosfera protocolară din pokerul live. Indiferent de de alegerea fiecăruia, pentru ca distracția să fie una dublată de performanțe, este necesar studiul și dezvoltarea de abilități specifice.

Ce este strategia Bet Sizing în poker

Strategia Bet Sizing se referă la alegerea corectă a dimensiunii pariurilor în funcție de rezultatul pe care îl dorești. Această alegere depinde de avantajul poziției la masă, acțiunea pre-flop, tăria mâinii de start și stack.

În pokerul online, butoanele afișate pe ecranul de joc simplifică și fluidizează plasarea bet-urilor și limitează greșelile jucătorilor atunci când stabilesc pariurile. La poker live, jucătorii profesioniști știu cu aproximație valoarea pariurilor în funcție de evoluția jocurilor, dar cei recreaționali fac deseori pariuri în neconcordanță cu rezultatul dorit. Cele mai frecvente erori sunt plasarea unor pariuri prea mici când se dorește valorificarea unui draw și pariuri prea mari atunci când valoarea potului nu justifică riscul.

Strategia Bet Sizing ține cont de multe aspecte, dar cele mai importante sunt valoarea mâinilor de poker cu care intri în joc și rezultatul dorit. În funcție de context, îți dorești unul dintre următoarele rezultate: limitarea numărului de adversari dintr-o mână (de preferat unul singur – heads-up), valorificarea la maxim a celor mai bune maini de poker , menținerea cu costuri mici într-o mână cu potențial și simularea unei mâini puternice (bluff).

Cum sunt afectate rezultatele de dimensionarea pariurilor

Alegerea dimensiunii pariurilor se face și în funcție de stilul de joc. Acțiunile pe care le întreprinzi la masa de poker trebuie să fie camuflate, pentru a oferi cât mai puține indicii adversarilor. În ultimele 3 runde de pariere (după flop, turn și river), progresia potului este geometrică. Mici modificări aduse bet-urilor și raise-urilor pot avea influențe dramatice asupra valorii finale a poturilor.

O strategie liniară de plasare a pariurilor la poker ar însemna să pierzi din valoarea unor mâini, să riști mai mult decât este necesar în unele cazuri sau să înregistrezi eșecuri atunci când încerci cacealmale. De aceea, când dimensionezi valoarea pariurilor la poker trebuie să iei în calcul și modul în care adversarii interpretează tăria mâinii tale. Jucătorii mai puțin experimentați vor pierde mai mereu bani pentru că nu își pot valorifica avantajul, vor risca prea multe fise sau vor plasa bet-uri care nu au legătură cu dimensiunea pot-ului.

Pentru a fi eficient la masa de poker trebuie să te întrebi care ar fi cel mai mare bet pentru care ai fi plătit (când vrei să valorifici o mână puternică), care ar fi cel mai mic pariu care ar arunca adversarii (când încerci o cacealma), cât să pariezi pentru a maximiza valoarea draw-urilor, etc.

Cele mai eficiente 7 reguli de dimensionare a pariurilor

Este de la sine înțeles că nu există dimensiunea „perfectă” a unui pariu care să garanteze rezultatul vizat. Însă, sunt unele reguli care, dacă vor fi respectate, vor aduce mai multă eficiență stilului de joc și câștiguri pe termen lung.

  1. Pariul pre-flop trebuie să fie mai mare atunci când adversarul are un stack mic (puține blind-uri). Cu cât are mai puține blind-uri în față, adversarul va evita să se implice în joc, așteptând cărțile cu care să meargă all-in.
  2. 3-bet mai mare înainte de flop când vei fi în afara poziției postflop. O regulă importantă este să pariezi de 3 ori big blind-ul, plus încă un big blind pentru fiecare adversar implicat, cu excepția celor din pozițiile small blind și big blind).
  3. Pariurile trebuie să fie mai mici când mâinile care nu au potențial să se îmbunătățescă (25-35% din pot).
  4. Pariurile vor fi mai mari pe mâinile dinamice, cu potențial crescut (55-80% din pot).
  5. Dimensiunea pariului se stabilește în funcție de raportul stack-pot. O regulă de bază spune să pariezi undeva între 50% și 100% din pot. Conform analizelor, există o mare posibilitate ca la aceste pariuri, să rămână în pot cei cu mâini marginale, iar cei cu mâini mai puternice să se retragă.
  6. Pariază mult când ești nuts (ai cea mai mare combinație posibilă la masă)! Dacă eviți un model de pariere predictibil, un bet mare ar putea indica o încercare de a „fura” potul și ar putea determina unii dintre adversari să accepte pariul.
  7. Micșorează dimensiunea pariurilor când sunt mai mult de 3 jucători în pot!

Concluzii

Deși este un „sport popular”, pokerul necesită mult studiu și antrenament. Este drept că norocul are procentul lui în stabilirea rezultatului, dar, cu mai multe runde de pariere la dispoziție, un jucător valoros poate să controleze masa. Pentru a fi un astfel de jucător, ai nevoie de experiență, cunoștințe și de mult exercițiu. Abilitatea de a dimensiona corect pariurile la masa de poker poate fi un factor decisiv pentru a obține avantaj.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.