Ziua Portilor Deschise la ISUJ Bacau

0


In fiecare an, la 28 februarie sarbatorim Ziua Protectiei Civile din Romania. Infiintata prin Inalt Decret Regal, de catre regele Carol al II-lea, protectia civila a fost, de-a lungul timpului, un element esential al strategiei de aparare nationala. Cetatenii Romaniei au dreptul de a fi protejati impotriva dezastrelor, fie ca sunt cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii, accidente sau epidemii.

Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Mr. CONSTANTIN ENE” al judetului Bacau organizeaza evenimente ce au ca scop informarea cetatenilor asupra riscurilor prezente in comunitate, popularizarea masurilor specifice de prevenire a manifestarii acestora, dar si regulile de comportare in cazul producerii situatiilor de urgenta.

Astfel, in perioada 26 februarie – 02 martie 2018, pompierii militari vor organiza Ziua Portilor deschise, atat la sediul inspectoratului din municipiul Bacau, cat si la sediile subunitatilor din judet – Onesti, Moinesti, Comanesti si Podu Turcului.

Cu aceasta ocazie, vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de prima interventie in cazul producerii unor situatii de situatii de urgenta si modul de folosire a acestora. De asemenea, vor putea beneficia de informatii privind riscurile potential generatoare de situatii de urgenta de la nivelul judetului, regulile de comportare in diferite situatii de urgenta, modul de prevenire a incendiilor si importanta educatiei antiincendiu in familie, dar si necesitatea supravegherii permanente a copiilor.

Pe timpul acestor activitati, se vor distribui pliante, flyere, stickere cu mesajele campaniilor nationale de informare si educare a populatiei R.I.S.C. – „Renunta! Improvizatiile sunt catastrofale” si „Siguranta nu este un joc de noroc”, dar si „Nu tremur la cutremur”.
Din luna decembrie 2004, misiunile Protectiei Civile au fost preluate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, avand ca obiectiv principal profesionalizarea si cresterea capacitatilor operative ale celor doua componente de baza – Pompieri si Protectie Civila – pentru a fi in masura sa ofere o mai buna securitate si siguranta cetatenilor si comunitatilor din care fac parte, aspect ce a solicitat implicare si viteza de reactie, sub semnul solidaritatii umane si o reala responsabilitate civica. Inundatiile din ultimii ani, fenomenele meteo deosebite ale iernilor aspre sau alte accidente si calamitati au dat masura implicarii si experientei personalului protectiei civile.

De la infiintare si pana in prezent, indiferent de apartenenta la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protectia Civila a ramas o componenta de baza a sistemului securitatii nationale, destinata prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflictelor armate si inlaturarii operative a urmarilor acestora, precum si in scopul asigurarii conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate.

Totodata, pe data de 1 Martie este celebrata si Ziua mondiala a Protectiei Civile, zi declarata astfel printr-o decizie a Adunarii Generale a Organizatiei Internationale de Aparare Civila (International Civil Defence Organization – ICDO). Aceasta zi marcheaza intrarea in vigoare a Constitutiei ICDO, la 1 martie 1972, care a stabilit principiile acestei organizatiei interguvernamentale. Cele doua scopuri principale ale acestei organizatii sunt:
– de a aduce in atentia publicului importanta vitala a protectiei civile si de sensibilizare cu privire la pregatirea populatiei, precum si masurile de prevenire si de auto-protectie in caz de accidente sau de dezastre;
– constientizarea eforturilor, sacrificiilor si realizarilor tuturor serviciilor nationale responsabile pentru lupta impotriva dezastrelor.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.