Soarta șoselei de centură a Bacăului va fi decisă de Curtea de Apel București

2

Încă de la începutul lui 2014, licitația privind construirea șoselei de centură a municipiului Bacău se află pe masa judecătorilor, urmare a mai multor litigii deschise de principalii perdanți ai procedurii de achiziție publică organizată de CNADNR. Data de 8 mai s-ar putea dovedi decisivă în economia proiectului, judecătorii Curții de Apel București urmând a da un verdict în cazul plângerii formulate de Max Boegl România. În toamna lui 2013, CNADNR dădea câștigătoare oferta turcilor de la Eko Insaat Ve Tic AS, în valoare de 393,88 milioane lei fără TVA. Decizia a fost imediat contestată.

Ponta - centura - spital - stavaracheSubiectul șoselei de centură a municipiului Bacău a revenit în prim-plan pe parcursul săptămânii trecute, când Bacăul a fost vizitat atât de premierul Victor Ponta (PSD), cât și de Elena Udrea, liderul PMP. Marți, 29 aprilie, Ponta declara că soarta șoselei de centură urmează a fi decisă la Curtea de Apel București, unde rezultatul licitației organizată de CNADNR a fost contestat. Premierul susținea, într-o discuție cu presa consumată la etajul 2 în șantierul Spitalului Municipal, că de decizia Curții depinde, în bună măsură, dacă lucrările la varianta ocolitoare vor începe în acest an.

„Zic aicea, de față și cu președintele Consiliului Județean și cu primarul, nu contează partidele, noi ne-am făcut treaba cu centura. S-au tot contestat, iar pe 8 (mai) se pronunță Curtea de Apel. Dacă se pronunță pe 8, vă garantez că pe 9 semnăm contractul și se apucă lumea de treabă. Eu nu pot să vorbesc în numele Curții de Apel. Dacă întoarce Curtea să se refacă din nou toată procedura ar fi groaznic. Pierdem toți banii europeni, că e pe FEDER (n.r. – Fondul European de Dezvoltare Regională). Dacă nu ne apucăm acum, până în iunie, să-i dăm drumul, nu vom putea s-o terminăm până în 2015 și pierdem banii. Fără centură, aici în Bacău, chiar e dezastru. Aici nu mai e vorba de campanie PSD, PNL”, a declarat Ponta.

Berca - centuraMiercuri, 30 aprilie, în Bacău a „aterizat” Elena Udrea, însoțită de fostul consilier prezidențial Gabriel Berca, acesta din urmă fost șef al PDL Bacău, dar și fost ministru de interne în cabinetul Ungureanu. Berca a acuzat guvernarea PSD că este incapabilă să ducă proiectul șoselei de centură până la capăt și că în ultimii 2 ani guvernanții n-au reușit să finalizeze exproprierile.

„Știți foarte bine că acest proiect a fost reînceput în timpul guvernării Boc, după ce la finele guvernării Tăriceanu proiectul era abandonat. Îmi pare rău să spun, dar după doi ani de zile de la căderea guvernelor susținute de PDL n-au fost capabili să finalizeze exproprierile, în condițiile în care noi – în 3 luni de zile – am refăcut toată documentația, și-această șosea a fost prinsă ca bucată de autostradă pentru că Uniunea Europeană nu mai dă bani pentru șosele de centură. Iată că la doi ani de zile avem contestații la Curtea de Apel și sunt incapabili să demareze lucrările. Foarte mulți mă întrebau, la acel moment, când vor începe lucrările. A venit între timp USL cu promisiunea că vor face rapid șoseaua și au trecut doi ani. Asta înseamnă demagogie. Aici ne vom afla și peste doi ani, dacă interesele de partid vor fi primordiale interesului public”, a atacat Berca.

dosar curte apel buc - centura bcÎn noiembrie 2013, CNADNR anunța că firma turcă Eko Insaat Ve Tic SA a câștigat licitația pentru construirea șoselei de centură a municipiului Bacău. Turcii s-au bătut cu mai multe consorții de firme, între care și societățile „regilor” asfaltului Dorinel Umbrărescu și Costel Cășuneanu. Turcii au fost declarați câștigători, deși cea mai bună ofertă din punct de vedere financiar a aparținut PA&CO Internațional (Cășuneanu). Decizia CNADNR a fost imediat contestată, iar pe rolul Curții de Apel București s-au format mai multe litigii, toate conexate la un dosar mamut (8467/2/2013) în care compania Max Boegl România SRL a chemat în judecată CNADNR, precum și pe câștigătorul licitației, turcii de la Eko Insaat.

Dosarul datează din ajunul Crăciunului 2013, consumându-și până în prezent mai multe termene. Pe 8 mai 2014, conform portalului just.ro, Curtea de Apel București urmează să decidă dacă admite plângerea Max Boegl. Din asocierea reprezentată de Max Boegl mai face parte compania Astaldi, oferta consorțiului pentru construirea șoselei de centură a Bacăului fiind de peste 488 milioane lei (cu aproape 100 milioane lei mai mult decât oferta turcilor de la Eko Insaat – vezi Tabel oferte).

Centura Bc - oferte valoriCentura Bacăului a fost scoasă la licitație în mai 2013, proiectul fiind estimat de CNADNR la 643 de milioane lei. Potrivit portalului de achizitii publice SEAP, valoarea centurii Bacaului se ridica la 591 milioane lei (fara TVA), alte 52,5 milioane lei fiind prevazute ca suma necesara acoperirii cheltuielilor neprevazute. 

Centura Bacaului va masura peste 30 de kilometri, proiectul fiind – in esenta – identic cu cel lasat mostenire, in 2004, de guvernarea Adrian Nastase. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 19 iunie 2013, perioada de constructie fiind stabilita la 24 de luni. Durata contractului acopera alte 24 de luni, cat reprezinta si perioada de garantie a variantei ocolitoare.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

  1. Desigur, vor termina 30 de km de sosea de centura in regim de autostrada intr-un an !!! Asta da dovada de amatorism din partea autoritatilor locale si centrale. Din punctul meu de vedere aceste fonduri sunt deja pierdute ca si alte proiecte dealtfel. Este imposiil sa fie finalizat intr-un an.

    • My friend „geo”, lucrarea se poate realiza intr-un an – cu o buna organizare desigur, lucrand pe tronsoane in paralel si cel mai important BANII, daca sunt bani totul e realizabil.

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.