Primarul Laurențiu Neghină transformă Domeniul Public și Privat SA, societate a Primăriei Onești, în NEVILA SRL 2

1

Printr-o controversată hotărâre a Consiliului Local (CL) Onești, for deliberativ controlat de o majoritate favorabilă primarului Laurențiu Neghină (UNPR), aleșii oneșteni au ajuns să rescrie legile ce guvernează societățile comerciale cu capital public. Neghină & co. vor ca cea mai importantă societate deținută de CL Onești – SC Domeniul Public și Privat SA – să fie administrată ca un SRL de la colțul străzii, printr-un singur împuternicit-administrator. Asta, în timp ce o ordonanță dată de Guvernul Boc încă din 2011 obligă municipalitățile să desemneze un director general și un președinte al consiliului de administrație diferiți, care să se ocupe – în tandem – de conducerea companiilor publice. În cazul Oneștiului, după câte se pare, dispoziția legală e facultativă. 

Onesti - CL de interior articolIndiscutabil, miza e dată de cifra de afaceri de 2 milioane de euro a societății Domeniul Public și Privat SA, prin intermediul căreia municipalitatea Onești derulează, anual, numeroase lucrări tehnico-edilitare. Cum orașul de pe Trotuș traversează o criză economică de proporții, milioanele de euro de la Domeniul Public și Privat au făcut cu ochiul actualilor „patroni” ai municipalității.

Printr-un proiect promovat în ședința ordinară din 19 martie 2015, Consiliul Local controlat de primarul Laurențiu Neghină a aprobat o listă cu 11 împuterniciți (aleși locali din UNPR și PSD) meniți a se regăsi în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Domeniul Public și Privat SA, urmând ca administrarea concretă a societății să fie încredințată unei singure persoane, pe post de administrator unic, în contra dispozițiilor legale în vigoare.

Practic, Domeniul Public și Privat SA este văduvită de existența unui Consiliu de Administrație (CA), în sensul prevăzut de OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În Bacău, de exemplu, atât la Compania Regională de Apă, cât și la Thermoenergy Group – ambele deținute de municipalitatea Bacău – funcționează CA-uri conduse de președinți, societățile publice având la conducere și câte un director general.

„Administratorul unic”, înlocuit de CA și președinte

Legalitatea hotărârii nr. 34 a CL Onești, prin intermediul căreia s-au operat modificările în conducerea Domeniul Public și Privat SA, urmează să fie contestată la Instituția Prefectului de către organizația liberală de la Onești. Potrivit unor documente prezentate luni după-amiaza într-o conferință de presă, liberalii spun că banul public este în pericol și că noțiunea de „administrator unic” este de mult intrată în istorie.

„Eficienţa utilizarii banului public depinde, în mod determinant, de respectarea in mod strict a OUG nr.109/2011, de corecta implementare în funcţionarea societăţii S.C. Domeniul Public si Privat Onesti S.A. a mecanismelor de bună administrare. Tocmai de aceea, se impune o sesizare  a Institutiei Prefectului cu privire la legalitatea actului amintit, in caz contrar, orice deficiente sesizate in activitatea financiara a societatii, determinate de neaplicarea actului normativ indicat, fiind imputabila tuturor autoritatilor cu putere de decizie si control”, se arată în sesizarea ce urmează a fi prezentată Prefecturii Bacău.

panfilGelu Panfil (foto), copreședintele PNL Onești, a declarat pentru portalul de știri Bacau.NET că tentativa Primăriei de a impune modificări „nelegale și succesive” poate conduce la transformarea societății Domeniul Public și Privat SA într-un al doilea caz Termon, știut fiind că societatea de termoficare oneșteană este în faliment.

„Din punctul nostru de vedere, nu putem accepta ca, prin modificări nelegale și succesive, Domeniul Public și Privat SA să devină un al doilea Termon! Trebuie remarcată ipocrizia actualului primar, a cărui formațiune a votat cu unanimitate proiectul de hotărâre, iar acum intenționează să susțină abrogarea respectivei hotărâri. Incompetența și reaua-credință sunt cuvintele de ordine ce guvernează actuala majoritate din Consiliul Local Onești”, a declarat Panfil, adăugând că PNL nu a nominalizat niciun împuternicit în AGA de la Domeniul Public și Privat SA, toate cele 11 poziții fiind acontate de membri ai UNPR și PSD.

Ședință pentru revocarea „combinației”

Proiect revocare HCL 34 - 2015După ce anomalia a devenit publică, executivul oneștean – prins cu musca pe căciulă – a decis să „repare” eroare promovând, în regim de urgență, un proiect de hotărâre vizând anularea HCL nr. 34/2015. Potrivit unui anunț de convocare postat pe site-ul Primăriei Onești, aleșii locali sunt chemați să voteze marți, de la ora 14.00, un proiect de revocare a HCL nr. 34, prin care CL Onești numea, la 19 martie, reprezentanții consiliului în AGA de la Domeniul Public și Privat SA. Proiectul de revocare este inițiat de primarul Laurențiu Neghină.

Domeniul Public și Privat SA – o afacere de 2 milioane euro/an

date economice Domeniul Public si Privat SA OnestiSocietate deținută de municipalitatea Onești, Domeniul Public și Privat SA este o afacere pe cinste, privită din perspectiva fondurilor publice avute la dispoziție. Conform datelor oficiale, în 2013, societate a înregistrat o cifră de afaceri deloc de neglijat – 8,78 milioane lei (peste 2 milioane de euro). În 2012, aceeași firmă a contablizat o cifră de afaceri de peste 6,7 milioane lei. Firma municipalității Onești este pe profit, în ultimii 2 ani înregistrând un profit net de 350.000 lei (2013), respectiv 226.000 lei (2012). Potrivit acelorași date, Domeniul Public și Privat SA are încadrați în jurul a 300 de angajați. Potrivit datelor existente la Registrul Comerțului, societatea este administrată de o singură persoană, Ioan Paris, un obișnuit al cercurilor social-democrate, încă din perioada fostei administrații PSD asigurată de primarul Emil Lemnaru.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

1 comentariu

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.