Primarul comunei Măgura, în conflict de interese pentru că şi-a angajat fiul în Consiliul Local

0

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Judecătoriei Bacău să verifice dacă primarul comunei Măgura a fost în conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic la Consiliul Local.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au constatat că primarul Constantin Trăistaru a fost în conflict de interese administrativ şi penal, întrucât „a semnat contractul individual de muncă prin care fiul său a fost angajat în funcţia de consilier juridic în cadrul Compartimentului Aparatul Permanent al Consiliului Local al Comunei Măgura, judeţul Bacău”.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Bacău să facă verificări în cazul primarului Constantin Trăistaru pentru conflict de interese, faptă prevăzută de articolul 301 din Codul Penal.

Potrivit articolului 301, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

În ceea ce priveşte conflictul de interese administrativ, ANI arată că primarul Constantin Trăistaru a încălcat dispoziţiile articolului 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

ANI a precizat că primarul Constantin Trăistaru a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

 

Sursa: mediafax.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.