Novac Bărbieru, eliberat din închisoare pentru bună purtare. Interlopul băcăuan fusese condamnat pentru trafic de droguri

0

Condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiuni de crimă organizată şi trafic de droguri transfrontalier, Novac Bărbieru, un exponent al lumii interlope din Bacău, a fost eliberat înainte de termen de Tribunalul Vaslui, după ce iniţial Judecătoria a respins de două ori cererile de eliberare condiţionate formulate de acesta. Interlopul Novac (47 ani) a formulat prima cerere de eliberare condiţionat în iulie a acestui an, însă judecătorii au respins solicitarea reiterând un nou termen pentru o nouă solicitare pentru octombrie. 

Pe 5 noiembrie, Novac a formulat o nouă cerere de eliberare condiţionată, invocând conduita fără cusur din timpul detenţiei. Și de această dată, magistraţii Judecătoriei Vaslui i-au respins cererea stabilind un nou termen pentru o nouă încercare pentru luna februarie 2016. Novac Bărbieru a contestat decizia instanţei de fond, iar Tribunalul Vaslui i-a admis contestaţia, dispunând pe 25 noiembrie eliberarea sa din Penitenciar. El se află în spatele gratiilor din octombrie 2012, după trimiterea în judecată executându-şi pedeapsa la Penitenciarul din Vaslui.

Novac, aşa cum este cunoscut interlopul, a fost condamnat în septembrie 2013 de Tribunalul Bacău la cinci ani de închisoare. Ulterior, în februarie 2014, Curtea de Apel i-a redus pedeapsa la patru ani. De-a lungul anilor, Bărbieru a fost suspectat de infracţiuni de crimă organizată, reglări de conturi şi infracţiuni economice, fiind acuzat că era cel care controla pieţele din Bacău şi solicita taxe de protecţie de la producători.

Deşi se afla în vizorul poliţiştilor băcăuani, interlopul nu a mai fost condamnat niciodată. De altfel, avocaţii săi au invocat în apărare faptul că interlopul „se află la prima incălcare a legii”, admiţând doar că „a avut o tinereţe mai zvăpăiată”. Novac a ajuns după gratii după ce şi-a extins „afacerile” infracţionale în afara graniţelor ţării. Potrivit procurorilor DIICOT, Novac, împreună cu mai mulţi apropiaţi şi rude, printre care şi trei cetăţeni turci au pus bazele unei reţele de trafic de droguri.

În octombrie 2012, procurorii DIICOT au descins la locuinţele interlopilor, întreaga familie a lui Novac fiind ridicată de mascaţi. Cinci persoane au fost arestate atunci, alături de Novac, printre care şi doi cetăţeni turci, unul dintre ei fiind concubinul fiicei interlopului, o adolescentă în vârstă de 17 ani. Ulterior şi mama celor doi turci a fost pusă sub acuzare. Cu toții au fost condamnați, cetăţenii turci primind cele mai aspre pedepse, câte şapte ani de închisoare.

Tribunal Vaslui, dosar 7415/333/2015

Solutia pe scurt: În baza art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod de procedură penală raportat la art.587 alin.3 Cod de procedură penală, admite contestaţia formulată de condamnatul Bărbieru Novac, împotriva sentintei penale nr. 1338/05.11.2015, pronunţată de Judecătoria Vaslui, în dosarul nr. 7415/333/2015, pe care o desfiinţează în parte Rejudecând cauza, Admite propunerea formulată de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Vaslui.

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Bărbieru Novac, anterior executării integrale a pedepsei de 4 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 272/2013 a Tribunalului Bacău. Atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 Cod penal de la 1969, care prevăd care sunt consecinţele în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Bărbieru Novac de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 368/2014 emis de Tribunalul Bacău, dacă nu este arestat în altă cauză.

Menţine dispoziţiile din sentinţa contestată privind avansarea din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei a sumei de 130 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu la fond ?i înlătură dispoziţiile contrare. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare în cuantum de 230 lei, avansate de către stat, rămân în sarcina acestuia, din care suma de 130 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu în contestaţie, se avansează din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25.11.2015. Document: Hotarâre  241/2015  25.11.2015

Sursă: Adevărul


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.