Noul Cod Penal: Schimbari majore pentru soferi

Noul cod penal aduce vesti bune pentru unii soferi, care obisnuiesc sa guste ceva inainte sa plece la drum. Conducătorii auto prinşi la volan cu o alcoolemie de 0,8 grame la mie nu mai riscă să ajungă în închisoare, ci doar amendă. În plus, alcoolemia se calculează la prelevarea probelor biologice. De asemenea, a fost redusă şi pedeapsa celor care refuză să se supună prelevării probelor biologice, de la un maxim de 7 ani la un maxim de 5 ani.

Veşti proaste sunt pentru şoferii recalcitranţi, care refuză să prezinte actele sau agresează poliţişti. Ei pot fi acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei şi riscă să ajungă după gratii un an de zile.

Prevederi extrase din Noul Cod Penal:

– amendă pentru alcoolemie de 0,8 grame la mie

– alcoolemia calculată la prelevarea probelor biologice

– amendă pentru conducerea unei maşini neînmatriculate

– închisoare 3 luni – 1 an sau amendă pentru cei care împiedică cercetările

– închisoare 3 luni – 1 an sau amendă pentru cei care refuză să comunice acte şi date

– închisoare 1-5 ani pentru influenţarea declaraţiilor

Cu 1 februarie am întors o filă istorică, în ideea că vom avea nişte prevederi europene. Vom vedea dacă ele vor fi eficiente sau poate vor mai trebui corijate. (…) Ceea ce este esenţial este că Poliţia Română este pregătită pentru aplicarea acestora. Înăspirea anumitor prevederi şi relaxarea altora au menirea să corijeze comportamentele care sunt deviante şi nu au nicio legătură cu normalitatea. Cea mai bună experienţă este practica şi atunci vom vedea”, a declarat Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, la România TV.

Lasa un comentariu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here