EXCLUSIV. Ministerul Fondurilor Europene: „Proiectul pe termoficare de la Bacău, PROPUS spre fazare. Lucrările «nefazate» vor fi finanțate din bugetul local”

0


Un răspuns remis de Ministerul Fondurilor Europene către portalul de știri Bacau.NET relevă date îngrijorătoare cu privire la derularea proiectului de modernizare a sistemului public de termoficare din municipiul Bacău. La începutul lui martie, Autoritatea de Management POS Mediu, program prin care se derulează proiectul, autorizase la plată o sumă reprezentând 75 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Practic, un sfert din aceasta, în cuantum de 60 de milioane lei, rămâne în „aer” în condițiile în care proiectul de modernizare a sistemului de termoficare trebuia încheiat de anul trecut. Mai bine de jumătate din sumă, respectiv 33,6 milioane lei, reprezintă lucrări rămase de executat în cadrul contractului de modernizare a rețelelor termice secundare. Acesta trebuia încheiat încă din august 2015, iar în prezent figurează ca „propus spre fazare”. 

Raspuns Minister Fonduri UE 1Raspuns Minister Fonduri UE 2Potrivit Ministerului Fondurilor Europene (MFE), fazarea contractului de modernizare a rețelelor termice secundare presupune finanțarea sa prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), în exercițiul bugetar 2014 – 2020. MFE admite într-un răspuns remis portalului de știri Bacau.NET că lucrările care nu vor fi supuse fazării urmează a fi decontate din bugetul local al beneficiarilor, în acest caz al municipalității băcăuane (click imagini alăturate). Asta în condițiile în care proiectul de modernizare a infrastructurii de termoficare din Bacău trebuia încheiat încă de anul trecut. Din cele aproximativ 238 milioane lei cât reprezintă valoarea totală a proiectului, la începutul lui martie fuseseră autorizate la plată 178,1 milioane lei, 25 la sută din sumă – respectiv 60 de milioane lei – urmând a fi acoperită fie prin fazare, fie din bugetul local.

retele deschidereContractul cel mai problematic, conform răspunsului dat de MFE, se dovedește a fi cel de modernizare a rețelelor termice secundare din municipiul Bacău, derulat de asocierea de firme Branpis – Elsaco – Logstor – Confort. Deși trebuia finalizat până în august 2015, contractul este la un stadiu fizic de implementare de doar 63 la sută. Restul de lucrări rămas de executat se ridică la 33 de milioane lei, contractul fiind „propus spre fazare” conform MFE. Valoarea rambursată până în prezent în cadrul contractului se ridică la 49,3 milioane lei.

MInisterul Fondurilor Europene:

„În cazul în care nu vor fi acceptate în totalitate lucrările/cheltuielile propuse pentru faza a doua, acestea vor fi suportate de către beneficiarul proiectului din surse proprii, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare (…) și cu angajamentele asumate de către beneficiari prin semnarea contractelor de finanțare”

Într-o conferință de presă organizată la mijlocul lui aprilie, Leonard Pădureanu – administratorul public al municipiului Bacău – recunoștea că situația contractului nu este „roză”. „Comisia Europeană a aprobat de principiu fazarea. Punctual, aprobarea va veni ulterior. Probabil mai durează o lună, două până la aprobarea fazării, timp în care vom finanța lucrările din bugetul local. Interesul nostru major este să finalizăm lucrările pentru a termina proiectul. Nu suntem mulțumiți de cum s-au derulat aceste lucrări”, a declarat Pădureanu.

Proiectul de modernizare a sistemului public de termoficare a presupus mai multe componente: construirea unui grup nou de cogenerare, închiderea depozitului de zgură și renunțarea la cărbune în procesul de termoficare, modernizarea rețelelor termice secundare, retehnologizarea pompelor de transport, dar și modernizarea cazanului de apă fierbinte CAF 1 Letea (citește mai multe AICI).

Anunt Contract reteleÎn decembrie 2013, Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu, trecută acum în subordinea MFE, dezvăluia – într-un răspuns remis Bacau.NET – că în cadrul proiectului de retehnologizare a sistemului public de termoficare au fost aplicate 7 corecții în valoare de 9 milioane lei (peste 2 milioane euro). „La nivelul beneficiarului Primaria Municipiului Bacău au fost aplicate 7 corecţii pentru 7 contracte/ acte adiţionale la contractele de lucrări din cadrul  proiectului «Retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiul Bacău în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană» în valoare de 9.000.503,98 lei. Corecţia s-a aplicat la valoarea fără TVA a contractelor/actelor adiţionale la contracte şi procentul corecţiei variaza între 5-25 %”, se preciza în răspunsul AM POS Mediu (citește AICI).

Într-o analiză publicată în septembrie 2015, Bacau.NET dezvăluia că între societățile care compun Asocierea Branpis, ce derulează modernizarea rețelelor termice secundare, au existat mai multe disensiuni. Cea mai vocală firmă s-a dovedit Logstor, furnizorul de conducte preizolate (grosul contractului). Danezii au comandat o analiză de risc care arăta, la momentul decembrie 2013, că liderul asocierii de firme, respectiv Branpis, s-ar afla într-o situație economică dificilă și ar fi în imposibilitatea de a derula, în bune condiții, contractul de modernizare a rețelelor termice (pe larg, AICI).

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.