EXCLUSIV. Gabriela Mazilu, fostul director al APIA Bacău, și soțul acesteia, urmăriți penal de DNA

0


Fosta șefă de la APIA Bacău, Gabriela Mazilu, a fost plasată sub control judiciar de procurorii DNA, într-un dosar vizând presupuse fapte de corupție comise de aceasta în perioada când activa în funcția de director economic al CET SA, operatorul de termoficare al Bacăului ajuns între timp în faliment. La originea cercetărilor efectuate de DNA se află un denunț formulat, în octombrie 2014, de Onorică Palade, omul din spatele societății L&DL Internațional, prin intermediul căreia CET s-a aprovizionat cu cărbune energetic, în baza unui contract încheiat în 2009. 

ovidiu.maziluÎn denunțul formulat la DNA, Palade susține că Mazilu i-ar fi solicitat 5 la sută din valoarea contractului de transport cărbune câștigat de L&DL Internațional. În 2009, societatea controlată prin interpuși de Onorică Palade a adjudecat un mega-contract de la CET, în valoare de 12,7 milioane lei (aprox. 3 milioane euro), în vederea asigurării transportului a 100.000 de tone de cărbune.

Potrivit denunțului, pentru a facilita efectuarea plăților aferente contractului, fostul director economic al CET ar fi pretins 5 la sută din valoarea contractului. Solicitarea a fost făcută direct de Gabriela Mazilu, dar și prin intermediul soțului Ovidiu Mazilu (foto). Urmare a solicitărilor, suma de 650.000 de lei a ajuns, printr-un contract de creanță, în conturile societății TON SILV TRANS din Comănești, societate administrată de soțul fostei directoare economice a CET care, între timp, se împrietenise cu Onorică Palade.

Procurorii au început urmărirea penală a Gabrielei Mazilu pentru infracțiunea de luare de mită, aceasta fiind plasată – în februarie 2015 – sub control judiciar de procurorii DNA, alături de soțul ei, acuzat de procurori de comiterea aceleiași infracțiuni. Măsura dispusă de oamenii legii a fost contestată de cei doi, însă la 18 februarie Tribunalul Bacău a respins contestațiile.

Cărbunele de la CET, combinație de milioane

Marius Stanila cumnat StavaracheContractele de aprovizionare cu cărbune energetic a CET SA Bacău au reprezentat, ani buni, o adevărată mană cerească. Și o sursă de combinații dincolo de limita legii. Acestea au fost încheiate în perioada când în funcția de director comercial al CET figura Marius Ion Stănilă (foto), cumnatul primarului Romeo Stavarache, în prezent condamnat pentru șantaj într-un dosar mai vechi. În 2010, de exemplu, Stănilă declara presei locale că L&DL se ocupă doar de transportul cărbunelui, acesta provenind de la Ploiești. „Am incheiat un contract numai pe transport cu L&DL. Carbunele vine de la SNC Ploiesti. O parte il aduc cu CFR, o parte cu firme private pentru ca nu am cum sa intru cu CFR pe liniile ferate de la CET”, afirma Stănilă citat de cotidianul Deșteptarea.

La data încheierii contractelor cu CET, societatea lui Onorică Palade era în insolvență, situația economică a acesteia fiind departe de a fi una roz. Odată cu prăbușirea firmei, Palade și-a „tras” un alt SRL, băgat la înaintare în contractele cu CET – Proserv Trust, cu sediul în sectorul 2 din București. Administratorul societății, Neculai Munteanu, a făcut obiectul inculpării într-un dosar de evaziune fiscală. Om de încredere al lui Onorică Palade, Munteanu figurează drept martor în dosarul în care DNA o acuză pe Gabriela Mazilu de luare de mită.

Compensarea de creanțe, o inginerie penală

cet_bacauPe vremea când cumnatul lui Stavarache tăia și spânzura în contractele comerciale încheiate de CET, fosta societate de termoficare – în complicitate cu Onorică Palade și L&DL – a plătit sume enorme către diverse firme și persoane fizice, în contul unor datorii pe care L&DL le-ar fi avut către acestea. Sumele au fost virate prin intermediul unor controversate contracte de cesiune creanțe, încheiate odată cu intrarea în insolvență a societății controlate de Palade. Sute de mii de euro au ajuns, astfel, în conturile unor obscure SRL-uri, între acestea numărându-se și firma TON SILV TRANS (cu suma de 650.000 lei), despre care procurorii DNA spun că era controlată de Ovidiu Mazilu, soțul fostului director economic din CET.

Printre societățile cu care CET Bacău a făcut compensări de creanțe se mai numărau I.L.S. SA Bacău (două creanțe în sumă totală de 395.000 lei); Tinmar Ind SA București (200.000 de lei); Liviandre Prod Com (100.000 de lei), dar și o persoana fizică din Moinești, Cristea Chiva (200.000 de lei). În martie 2012, reprezentanți ai administratorului judiciar al L&DL – societatea de lichidări LD Expert Grup (Huși) – declarau că plățile efectuate de CET în contul „compensărilor de creanțe” sunt nule. Compensările de creanțe au fost considerate de lichidatorul LD Expert Grup drept „acte frauduloase realizate pentru lezarea intereselor creditorilor și încheiate de către o persoană care nu avea calitatea de administrator al societății”.

„Toate aceste tranzacții sunt puse sub sancțiunea nulității absolute. Nu știu să vă spun de ce s-au făcut. În documentele ridicate de la societatea L&DL aceste tranzacții nu s-au văzut pur și simplu”, declara – în martie 2012 – juristul Ioan Rotaru (LD Expert Grup), citat de cotidianul Deșteptarea. După 2012, administratorul judiciar al L&DL Internațional a fost înlocuit cu Sierra Quadrant, societatea de lichidări din Bacău reușind să obțină în instanță anularea tuturor contractelor de compensare a creanțelor încheiate de CET și L&DL Internațional.

Mazilu, director la CET până în aprilie 2011

Căpușată sistematic după 2004, CET SA Bacău și-a declarat insolvența în septembrie 2013, din cauza unor datorii de peste 130 milioane lei. După un an, instanța a admis deschiderea procedurii de faliment, municipalitatea Bacău înființând un nou operator de termoficare – Thermoenergy Group SA. Piața energiei termice din Bacău este în cădere liberă, în ultimul deceniu zeci de mii de apartamente fiind debranșate de la rețeaua publică de termoficare, din cauza serviciilor de proastă calitate furnizate de defuncta CET SA.

Gabriela Mazilu a fost directorul economic al CET până în aprilie 2011, când a demisionat din funcție. Ea și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă în care acuza concepția managerială promovată de conducerea societății de termoficare. „Am demisionat din motive perso­nale pe care nu vreau să le discut. În principiu e vorba de stilurile diferite de management: eu am promovat un stil participativ, în timp ce directorul general are un alt stil, unul dictatorial. Eu am o meserie liberală. Sunt expert contabil. Asocie­rea asta cu CET și cu ce se întâmplă la CET vă dați seama că nu mi-a făcut bine”, declara la data demisiei Gabriela Mazilu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.