EXCLUSIV. Cum a ajuns consilierul județean Laurențiu Ganea (PDL) în circuitul infracțional „patronat” de evazionistul Florentin Gorea

0

Politicianul democrat-liberal, administrator al firmelor Rom-Gan Construct și Gan Fish, este acuzat de DIICOT că împreună cu alți oameni de afaceri a aderat la grupul infracțional clădit de inculpatul Florentin Gorea cu scopul comiterii mai multor infracțiuni de evaziune fiscală. Conform primelor estimări, acestea au cauzat statului un prejudiciu de peste 2,2 milioane euro. Format din 8 firme fantomă, circuitul pus pe picioare de Gorea a beneficiat de conlucrarea afaceriștilor Laurențiu Ganea, Eugen Mihoc și Dorel Nicula. Potrivit oamenilor legii, contribuția celor trei afaceriști la „bunul mers” al circuitului infracțional s-a dovedit la fel de importantă ca a lui Gorea, procurorii indicând că Mihoc, Ganea și Nicula ar fi beneficiarii de fapt ai unei mari părți din sumele de bani obținute prin prejudicierea statului român. Numai Rom-Gan Construct, firmă administrată de Ganea, a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 240.000 euro, prin multiple tranzacții cu firme din circuitul infracțional condus de Gorea. 

anaf bcTotul a început în decembrie 2012, când Fiscul băcăuan, mai precis organul de Inspecție Fiscală, a sesizat că una din firmele controlate de Gorea – GF Brand SRL – face parte, în calitate de furnizor, dintr-un lanț de aprovizionare ce nu are „proveniență reconstituibilă”, inspectorii Fiscului reținând elemente de „risc fiscal” cu privire la sursele de aprovizionare a societății Dinamic Construct SRL (Bacău), unul dintre „clienții” GF Brand, dar și furnizor pentru societatea patronată de Laurențiu Ganea, Rom-Gan Construct SRL.

În urma inspecției fiscale efectuate la GF Brand SRL, Fiscul a constatat că, în perioada decembrie 2007 – iunie 2012, administratorul și împuternicitul firmei au procedat la diminuarea TVA și a impozitului pe profit datorate bugetului de stat prin înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive de vânzare bunuri/produse către diverse societăți. La verificări s-a constatat că multe din societățile cumpărătoare nu au înregistrat facturile provenite de la GF Brand sau, pur și simplu, se află în procedură de lichidare/dizolvare.

Firme din Prahova, Tecuci, Asău, Tg. Ocna și Dărmănești în lanțul evazionist

mita bani catuse catanaLanțul evazionist imaginat de Gorea era compus din firme cu sediul în județul Bacău, precum și în alte județe din țară (Prahova, Galați). Oamenii legii au descoperit că Gorea, ca împuternicit legal al GF Brand, și Emilia Porumboiu – administrator al societății au efectuat în perioada supusă controlului (2007 – 2012) deduceri fără drept de  TVA în sumă de 4,94 milioane lei. TVA dedusă ilegal a rezultat din tranzacții fictive cu societățile SC Five Activ Stars Prest SRL Vâlcănești, jud. Prahova, SC Speed Concept SRL Bacău, SC Brand Axa SRL Asău, SC CMB Trading SRL Bacău, SC Balmar Serv SRL Bacău, SC Magenta Trading SRL Târgu Ocna, SC Maddox Ag SRL Dărmănești, SC Dinamic Construct SRL Bacău, SC Genel Prod Com Impex SRL Tecuci și SC Milly Trading Impex SRL Bacău.

Pe lângă TVA dedusă ilegal, inspectorii fiscali au constatat că Gorea și Porumboiu au diminuat în mod artificial impozitul pe profit datorat bugetului de stat cu suma de 3,15 milioane lei. Conform extraselor de cont analizate de DIICOT, oficialii GF Brand au efectuat retrageri de numerar în cuantum de aproximativ 10 milioane lei pentru achiziții de materii prime și animale, fie de la ATM-uri, fie prin ridicare în numerar. „În baza documentelor contabile prezentate, organele de inspecție fiscală au apreciat că nu există documente justificative privind utilizarea acestor sume, având în vedere că societatea a înregistrat achiziții pe bază de borderouri de la persoane fizice de legume, fructe, cereale, în valoare de 2.852.688 lei, fără a se face dovada transportului și a plății acestor sume către persoanele fizice”, au concluzionat oamenii legii.

Rom-Gan Construct, prejudiciu de peste 200.000 euro

fonduri europene, euro, bani, bancaDIICOT a descoperit „legături infracționale” între Gorea și Ganea încă de la nivelul lui 2008, însă faptele circumscrise noțiunii de grup infracțional organizat au fost comise începând cu 2010. Potrivit DIICOT, în intervalul 2008 – 2009, Rom-Gan Construct a cauzat un prejudiciu de 8000 de euro bugetului de stat, urmare a mai multor tranzacții derulate cu Brand Axa SRL (devenită ulterior Krasnaia Plosciadi SRL). Între 2011 – 2012, prejudiciul creat de Rom-Gan Construct ca urmare a participării la circuitul fictiv SC FIVE ACTIV STARS PREST SRL – SC GF BRAND SRL şi SC DINAMIC CONSTRUCT SRL se ridică la peste 157.000 euro.

Din tranzacțiile Rom-Gan Construct cu GF Brand SRL și Madoxx AG Dărmănești, aferente intervalului 2011 – 2012, a rezultat un prejudiciu de aproape 75.000 euro, conform lucrătorilor DIICOT. „Pentru cauzarea acestor prejudicii bugetului de stat sunt responsabili administratorii în drept şi fapt ai acestor societăţi – inculpaţii Mihoc Eugen, Bîrliba Mihai, Ganea Laurenţiu Eugen, care de altfel au şi beneficiat de mare parte din aceste sume, prin disimularea provenienţei banilor ca urmare a efectuării unor plăţi pentru aceste operaţiuni fictive către societăţile cu caracter fantomă controlate de inc. Gorea Florentin, urmate de retragerea sumelor de către acesta din urmă, cu tot felul de justificări fictive şi  întoarcerea banilor în numerar către inculpaţi, după reţinerea unui comision”, afirmă anchetatorii.

Firmele lui Ganea, afaceri de milioane euro

rom gan - situatie economica

Datele economice atestă că societățile controlate de consilierul județean PDL derulează afaceri de milioane de euro în domeniul construcțiilor, precum și al pisciculturii. Rom-Gan Construct a încheiat 2013 cu o cifră de afaceri de 12, 8 milioane lei și un profit net de 1,58 milioane lei. În 2010, când „combinațiile” cu firmele controlate de Gorea erau pe val, Rom-Gan Construct a realizat un profit net de peste 2,1 milioane lei, cel mai mare din ultimii 4 ani de raportare economică (vezi date tabel). Ganea controlează și firma Gan Fish SRL ce administrează mai multe zeci de hectare de luciu de apă pe teritoriul comunei Orbeni.

Ganea a intrat în politică de puțin timp, înscriindu-se în PDL după trecerea grupării Berca – Banu de la PNL la democrat-liberali. Implicarea în politică, dar și prietenia cu fostul șef al PDL Bacău, Gabriel Berca, i-au adus un loc eligibil pe lista de consilieri județeni propusă de PDL la localele din 2012. Potrivit ultimei declarații de avere (iunie 2014), Ganea și-a evaluat ferma piscicolă de la Orbeni la 600.000 euro.

Consilierul a împrumutat Rom – Gan Construct cu 175.000 de euro, participațiile deținute în firmă fiind evaluate la peste 2,15 milioane de euro. Laurențiu Ganea și-a împrumutat ferma piscicolă cu alți 100.000 euro, conform declarației de avere. Veniturile obținute din indemnizația de ales județean se ridică la puțin peste 5600 lei.

Tribunalul i-a plasat sub control judiciar. DIICOT a contestat decizia

ganea laurentiu PDLLa 29 august 2014, Tribunalul Bacău a dispus măsura arestării preventive în ceea ce-l privește pe inculpatul Florentin Gorea, instituind măsura controlului judiciar pentru Laurențiu Ganea, Eugen Mihoc, Dorel Nicula și Gheorghe Rădulescu. Inculpații plasați sub control judiciar sunt constrânși să respecte mai multe obligații (interdicția de a lua legătura cu ceilalți coinculpați, precum și interdicția de a părăsi orașele Bacău, Piatra Neamț, Ploiești).

Din motivarea deciziei de plasare sub control judiciar a inculpaților Ganea, Mihoc, Nicula și Rădulescu rezultă că aceștia nu mai reprezintă un pericol social concret, dat fiind că tranzacțiile evazioniste și raporturile comerciale cu firmele lui Gorea au încetat acum 2 ani.

„Din anul 2012 şi până în prezent date societăţile comerciale al căror administratori sunt inculpaţii  Ganea Laurenţiu, Mihoc Eugen, şi Nicula Dorel, au desfăşurat în continuare activităţile  specifice obiectului de activitate. Mai mult, au înregistrat profit, şi-au achitat toate datoriile către bugetul de stat, fiind, acolo unde era cazul, şi premiate de Camera de Comerţ şi Industrie. Ne aflăm în faţa unor societăţi comerciale cu un număr mare de salariaţi 70—120. În susţinerea acestei situaţii financiare solide şi serioase, au fost depuse de apărători înscrisuri doveditoare. Unde există pericolul social concret pentru ordinea publică, acum după doi ani de încetare a colaborării comerciale a acestor inculpaţi cu inculpatul Gorea? 

Infracţiunea de „evaziune fiscală” este una gravă, nu demult limitele de pedeapsă pentru acest gen de infracţiuni a fost mărit. Presupusa activitate infracţională a inculpaţilor Ganea Laurenţiu, Mihoc Eugen, Nicula Dorel şi Rădulescu Gheroghe, – în modalitatea descrisă ca situaţie de fapt de către Referat – nu este suficientă pentru luarea de la început a celei mai grave şi restrictive dintre măsurile preventive pe care le prevede codul de procedură penală”, precizează motivarea amintită. DIICOT a formulat contestație la măsura impusă de Tribunal, aceasta urmând a se judeca lunea viitoare la Curtea de Apel.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.