Două consorții „mamut” se bat pentru contractul de modernizare a aeroportului din Bacău

0


Licitația pentru modernizarea aeroportului din Bacău a stârnit interesul mai multor societăți importante din domeniul construcțiilor. Grupate în două asocieri „mamut”, acestea se bat pentru adjudecarea contractului de peste 50 milioane lei, pus la bătaie de Consiliul Județean (CJ) Bacău. Finanțarea lucrărilor este asigurată, în proporții egale (50/50), de CJ și Primăria Bacău, în virtutea unui parteneriat agreat la finele anului trecut de cele două instituții administrative. 

Aeroport Bc - Silviu ChirtocUnul dintre consorții este condus de UTI Grup București. Din el mai fac parte firme precum Conextrust SA Bacău și Geo Arc SRL Otopeni. A doua asociere conține un număr mult mai mare de firme. Consorțiul este condus de PORR Construct București, iar din asociere mai fac parte societăți ca Transproiect 2001, DMV Aviatech. Printre subcontractorii celui de-al doilea consorțiu de firme se numără AEG International Servicii, Avitech CO, ICCO Energ SRL, Triserv Instal, MB Telecom LTD. Iptana SA și PORR Bau sunt terți susținători ai asocierii de firme conduse de PORR Construct.

CJ Bacău a lansat licitația încă de la începutul lui mai, data de 23 iunie fiind fixată pentru deschiderea ofertelor. Procedura de achiziție se află în desfășurare, cele două oferte depuse fiind evaluate din punct de vedere tehnico-economic. Contractul, estimat la 57 milioane lei, include atât proiectarea, cât și execuția propriu-zisă a lucrărilor. Etapa de proiectare a fost evaluată la 1,15 milioane lei, iar execuția lucrărilor de construcții și instalații la 53,35 milioane lei. Pentru organizarea șantierului, CJ a bugetat o suma de 642.000 lei. 

Lucrări ce urmează a fi executate:

– terminal de pasageri; 
– turn de control si anexa administrativa; 
– parcare pentru autovehicule; 
– terminal intermodal pentru transport rutier; 
– uzina electrica; 
– centrala termica; 
– rezervor de apa antiincendiu si statie pompare; 
– amenajare drum acces radiofar. 
– garaj GSE 
– organizare de santier 

După modernizare, aeroportul va fi administrat de o societate publică

În martie 2014, CJ și Primăria Bacău au convenit constituirea unei societăți comerciale, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a aeroportului. Potrivit Contractului de parteneriat administrativ încheiat de cele două entități, „la finalizarea obiectivului asocierii părțile convin să demareze procedurile legale privind reorganizarea Regiei Autonome Aeroportul Internațional George Enescu Bacău ca societate comercială pe acțiuni care va avea ca fondatori județul Bacău și municipiul Bacău. Aportul celor doi acționari la constituirea capitalului social al viitoarei societăți va fi stabilit de comun acord la data înființării acesteia”. Viitoarea societate comercială va prelua toate drepturile și obligațiile defunctei Regii Aeroportuare existente la data reorganizării acesteia. 

Vecinii de la Iași au intrat în linie dreaptă cu noua pistă

aero iasi asfaltareÎn timp ce Consiliul Județean Bacău nu a finalizat încă procedura de licitație pentru aeroport, vecinii din Iași, ceva mai abili, se pregătesc să pună în funcțiune, în această toamnă, a doua pistă a aeroportului local (foto stânga). Licitaţia organizată pentru desemnarea constructorului noii piste a aeroportului din Iași a fost câştigată de către asocierea formată din societăţile Max Boegl, Vega ’93 SRL şi UTI Group SA. Pista va avea 2400 metri (similară în lungime cu cea din Bacău).

În februarie 2014, un oficial al aeroportului ieșean declara agenției de știri Mediafax că noua pistă va fi pusă în funcțiune cu 7 luni mai devreme, ea urmând să fie dată în folosință la 30 noiembrie 2014. „Lucrările la pistă au reînceput săptămâna asta. Au fost aduse şi echipamente pentru lucrul pe timp de noapte. Se va lucra în trei schimburi. Contractul iniţial prevedea că pista va fi gata în iulie 2015”, declara directorul aeroportului din Iași, Marius Bodea, citat de Mediafax.

Noua pistă a aeroportului ieşean va costa 139 de milioane de lei, lucrările fiind realizate de asocierea formată din firmele Max Boegl, Vega ’93 Galaţi şi UTI Group. Pista va avea 2.400 de metri lungime, faţă de 1.800 de metri cât are vechea pistă a aeroportului ieșean.

*Sursă foto Aeroport Iași: Ben Nita

 

 

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.