În dosarul „Theaterstock”, DNA și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Procurorii investighează 3 infracțiuni

0


Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău va continua ancheta în dosarul „Theaterstock” după ce DNA și-a declinat competența în favoarea acestuia în speța amintită. Printr-o ordonanță din 14 iulie, procurorii anticorupție au stabilit că funcționarii din cadrul Teatrului Municipal Bacovia nu se fac vinovați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (art. 13 din Legea 78/2002 raportat la art. 297 Cod penal). În 2015, Consiliul Local Bacău aproba o alocare inițială de peste 400.000 euro pentru organizarea festivalului de teatru „Theaterstock”, însă nota de plată a evenimentului avea să se dovedească foarte costisitoare, conducerea de la acea dată a Teatrului Municipal Bacovia angajând cheltuieli mult peste limita de buget impusă de Consiliul Local.

Dosarul „afacerii Theaterstock”, după cum a titrat presa locală în decursul ultimilor ani, se mută de la DNA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău după ce procurorii anticorupție și-au declinat competența în favoarea colegilor din cadrul parchetului local.

Aceștia urmează să continue investigațiile pe marginea controversatului festival de artă teatrală Theaterstock sub aspectul comiterii infracțiunilor de angajare a bugetelor peste limita creditelor bugetare aprobate (infracțiune la legea 273 a finanțelor publice), abuz în serviciu în formă simplă (art. 297 Cod penal), respectiv conflict de interese (art. 301 Cod penal).

Practic, în urma cercetărilor derulate timp de peste un an, procurorii anticorupție nu au descoperit fapte penale care să atragă după sine competența DNA, posibilele infracțiuni comise în derularea festivalului de teatru amintit urmând a fi cercetate de Parchetul Judecătoriei.

În decembrie 2016, un audit al Camerei de Conturi Bacău evidenția abateri de peste 700.000 de lei în organizarea festivalului, fosta conducere a Teatrului Municipal Bacovia, reprezentată de actrița Anca Sigartău, angajând cheltuieli bugetare mult peste limita aprobată de Consiliul Local Bacău.

Fosta conducere a teatrului a avut la dispoziție alocări totale de la bugetul local de 1,8 milioane de lei (pentru festivalul Theaterstock), dar a cheltuit 1,14 milioane de lei peste plafonul maxim aprobat.

În urma raportului de audit elaborat de Camera de Conturi, Teatrul Municipal Bacovia a inițiat o acțiune în instanță vizând recuperarea sumei de 700.000 de lei de la fosta conducere.

Teatrul Municipal Bacovia a avut conturile blocate o perioadă de timp, urmare a mai multor litigii pierdute în instanță de instituția de cultură, litigii prin care mai multe trupe teatrale de peste hotare revendicau onorarii neplătite.

Asociația „Muze Colorate”, „vehiculul legal” prin care s-a organizat Theaterstock a executat silit Teatrul Municipal Bacovia pentru suma de 143.000 euro.

Un raport al Inspecției Fiscale din cadrul ANAF, solicitat de Camera de Conturi Bacău, a evidențiat mai multe nereguli în contabilitatea asociației amintite, precum și prezența unor sume nejustificate de bani în conturile „Muzelor Colorate”.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.