Dontu Veronica, primarul comunei Tamasi, trimisa in judecata de DNA Bacau pentru abuz in serviciu

Procurorii din cadrul DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatilor DONȚU VERONICA și TĂTARU FLORIN, primar, respectiv inspector superior în cadrul comunei Tamași, jud. Bacău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă agravată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpații Donțu Veronica, primarul comunei Tamași, jud. Bacău și Tătaru Florin, profitând de calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate și au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafața de 17,74 ha, suprafață care în fapt era proprietatea unei societăți comerciale.
Concret, în perioada 1991 – 2005, moștenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuții cu primarii localității, printre care și Donțu Veronica. Mai mult, acesteia din urmă i s-a transmis faptul că moștenitorii sunt dispuși să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat în cazul în care inculpata va găsi un cumpărător.
În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donțu le-a comunicat moștenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafață de 17 ha teren (parte din 50 ha solicitate) pentru care a și găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceștia au fost de acord.
În continuare, inculpații Donțu Veronica și Tătaru Florin, în calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale Tamași, județul Bacău, cu încălcarea dispozițiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren.
După eliberarea titlului de proprietate și întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moștenitori și oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect terenul susmenționat, deși acesta aparținea în fapt unei societăți comerciale, prețul plătit fiind de 62.019 lei.
Faptele descrise mai sus au fost săvârșite cu intenția de a satisface, prin încălcarea legislației privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, interesele unor oameni de afaceri care au dobândit în final terenul respectiv, pretabil exploatării de balast și amenajarea unei exploatații piscicole.

În cauză, societatea comercială, proprietară în fapt a terenului, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 USD reprezentând valoarea investiției efectuate pe terenul în litigiu până în data de 10.02.2002.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comunicat DNA

Lasa un comentariu

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Cine nu stie despre ce e vorba mai bine sa taca ,.
  Aici e un conflict de interese prin care se urmareste inlaturarea doamnei Dontu Veronica din functia de primar cu orice mijloace.
  De mult timp se chinuie anumite persoane sa scape de ea dar NOI ,cetatenii comunei Tamasi nu ne lasam pacaliti , vedem ce a facut ,ce face doamna Dontu pt noi .
  Cunosc cateva persoane care au venit in comuna cu mana in buzunar cu mult inainte sa fie doamna Dontu primar , si au luat cu japca pamantul oamenilor.
  Mentionez ca s-au facut propietari pe pamant INAINTE SA VINA DOAMNA DONTU CA PRIMAR.
  E vorba de „magarii” vechi …
  Cei care vor puterea in comuna Tamasi ,sa ramana mari si tari in domeniul lor de activitate….Nu dau nume ca asa e mai diplomatic dar nu mai stropiti cu noroi pe cine nu trebuie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here