Cum se „combină” fondurile europene pe strada Ștefan cel Mare. Criteriul tehnic DECISIV în adjudecarea licitației, abandonat pe…traseu

0

Adjudecat în baza unei licitații atribuită, în februarie 2015, contractul vizând modernizarea străzii Ștefan cel Mare din municipiul Bacău avea ca obiectiv major reabilitarea arterei rutiere printr-o tehnologie „eco”: reciclarea cu bitum spumant a asfaltului și betonului existent pe 25.000 de metri pătrați de stradă (2,5 hectare). Expres prevăzut în documentația de atribuire a contractului de lucrări, criteriul reciclării la rece a asfaltului/betonului existent pe Ștefan cel Mare, în baza căruia consorțiul Symmetrica – Electroaxa a câștigat licitația, a fost abandonat de firmele ce execută lucrarea, ele recurgând la o metodă mai… „tradițională” de reabilitare a străzii, respectiv frezarea stratului de asfalt și spargerea betonului. În timp ce proiectantul declară pentru Bacau.NET că procedeul reciclării la rece este perfect aplicabil în cazul modernizării străzii Ștefan cel Mare, oficialii Primăriei Bacău au promovat acte din care rezultă că, pe anumite tronsoane, însumând mii de metri pătrați, tehnologia reciclării trebuie abandonată sub pretextul că dalele din beton ar conține armături metalice ce ar fi condus la distrugerea utilajului de reciclat. Care utilaj este sublim, dar… lipsește cu desăvârșire din șantier, deși constructorul a fost obligat – inclusiv de instanța de judecată – să pună în operă lucrarea în conformitate cu criteriile expres prevăzute în documentația de atribuire în baza cărora a și câștigat licitația.

freza stefan cel mareAnunțată ca un proiect „model” în privința reabilitării de drumuri prin tehnologii ecologice, modernizarea străzii Ștefan cel Mare, una dintre cele mai importante artere din Bacău, se transformă, încet dar sigur, într-o „afacere românească”. Cu năravuri neaoșe. În februarie 2015, Primăria Bacău atribuia contractul în valoare de 8,38 milioane lei unei asocieri de firme condusă de societatea suceveană Symmetrica SRL, cheia de boltă a „borduriadei” ce a cuprins în ultimii ani municipiul Bacău. Criteriul esențial de atribuire a contractului, stipulat și în caietul de sarcini elaborat de societatea Interproiect (Bacău), viza reabilitarea carosabilului printr-o tehnologie „eco”, pe placul Comisiei Europene care a și declarat eligibil proiectul la finanțare cu fonduri UE: reciclarea la rece a asfaltului și betonului de pe toată lungimea străzii și, ulterior, turnarea unui nou covor asfaltic astfel rezultat.

Licitația organizată de Primăria Bacău a ajuns și în instanță, în iunie 2014 Curtea de Apel Bacău solicitând autorității contractante, adică Primăriei, să „limpezească” documentația tehnică și de atribuire, astfel încât aceasta să nu conțină criterii restrictive care să conducă, în cele din urmă, la vicierea rezultatului licitației. „Ofertantul declarat câștigător, în calitate de executant al lucrării de reabilitare a drumului rutier, va trebui să realizeze lucrarea doar prin procedeele stabilite prin proiect, certificate sau pentru care există agremente tehnice”, se precizează în Decizia nr. 2346 din 12 iunie 2014 (dosar nr. 368/32/2014).

Ce spune memoriul tehnic și caietul de sarcini?

memoriu interproiect reciclare bitum spumantMemoriul tehnic (click imagine) ce descrie lucrările și procedeele ce urmează a fi puse-n practică la reabilitarea străzii Ștefan cel Mare este fără echivoc. Documentul atestă că „principala lucrare de drumuri” o reprezintă „ranforsarea cu două straturi asfaltice pe un strat de bază realizat din reciclarea cu bitum spumant a sistemului rutier existent”. Memoriul descrie, mai departe, procedeul de reciclare, având în vedere că „îmbrăcămintea” străzii Ștefan cel Mare este realizată din dale de beton. „Se propune frezarea și evacuarea a 10 cm din îmbrăcămintea existentă. Ulterior cei 20 de cm rămași se reciclează cu bitum spumant realizându-se un strat de bază, peste care se aștern straturile de ranforsare din 6 cm BAD25 și 4 cm MAS16 pe toată suprafața de 25700 mp”, mai prevede documentul citat.

caiet sarcini prevederi reciclare la receCaietul de sarcini (click imagine) vine să întărească soluția propusă prin memoriul tehnic. La capitolul „Prevederi generale”, caietul precizează, în clar, și condițiile de realizare a reciclării la rece a „straturilor rutiere”. Potrivit alineatului 2.5 (articol 2), „reciclarea la rece a straturilor rutiere se execută în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, cu condiția ca temperatura atmosferică să fie de minimum 15 grade C”. Stratul reciclat, precizează alineatul următor, „se va acoperi cu straturi rutiere bituminoase”. Prin urmare, documentația tehnică în temeiul căreia proiectul a fost declarat eligibil instituie, ca procedură de lucru, „reciclarea la rece”, cu bitum spumant, a carosabilului . Proiectul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizate la începutul lui martie 2015, când primarul Romeo Stavarache a evidențiat soluția ecologică prin care va fi reabilitată strada Ștefan cel Mare

Criteriu tehnic abandonat… din pix

deschiderePe șantierul străzii Ștefan cel Mare nici vorbă, însă, de reciclare la rece sau de bitum spumant. Două freze aparținând societății SAT Reabilitare Reciclare (Cluj), firmă deținută la rândul ei de compania austriacă Strabag, se chinuie de zor să „mimeze” procedura tehnică pe baza căreia consorțiul Symmetrica – Electroaxa a câștigat licitația la începutul acestui an.

Mai mult, începând de la Arena Mall, dalele de beton sunt sparte pe o suprafață de câteva mii de metri pătrați, lucru care se va întâmpla și pe celălalt sens de mers, în dezacord total cu prevederile tehnice stipulate în caietul de sarcini și memoriul tehnic (reciclarea nu presupune spargerea betonului).

buldo-excavatoare picoaneLa începutul lui septembrie, în cadrul echipei de proiect din Primăria Bacău, s-a încercat promovarea unui act adițional la contractul cu Symmetrica (al doilea act adițional), prin intermediul căruia, pornind de la o notă de renunțare, municipalitatea Bacău – în calitate de beneficiar al finanțării cu fonduri UE – să renunțe la frezarea betonului (parte a reciclării la rece), în contradicție flagrantă cu proiectul inițial.

Suprafața avută în vedere depășește 2500 mp, însă aceasta – simptomatic pentru lucrările de infrastructură de la noi – ar putea fi mult mai mare, generând astfel cheltuieli suplimentare. Pretextul invocat de Primărie are în vedere descoperirea, în stradă, a unor rosturi longitudinale armate cu bare metalice, elemente imposibil de descoperit la etapa proiectării (!) și care ar fi condus la distrugerea utilajului de frezare.

Babiuc (Interproiect): „Soluția reciclării la rece este conform normelor europene. Este viabilă pentru Ștefan cel Mare”

Contactați de portalul de știri Bacau.NET, oficialii societății Interproiect, care a realizat proiectul tehnic pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare, declară că reciclarea la rece, in situ, este soluția optimă pentru aglomerata arteră rutieră. Mai mult, afirmă Rolandi Babiuc, administrator Interproiect, soluția reciclării este agreată peste tot în Uniunea Europeană, fiind o modalitate de protejare a mediului înconjurător, subiect de altfel sensibil în comunitatea europeană.

echipament reciclare la rece„Soluția (n.r. – reciclarea la rece, vezi foto) s-a dat ținând cont că trebuie să protejăm mediul. Conform normelor europene, astea noi de acuma, e cât mai bine să reciclăm tot ce se poate. S-a executat în mai multe locuri, și în Iași, strada Gării, DN 17, deci sunt multe lucrări de reciclare. Reciclarea acolo se face, în șantier, pentru că se reciclează ceea ce se scoate de acolo. Deci dala de beton de acolo se reciclează toată. Se face agregat din el, agregatul se amestecă cu ciment și cu bitum, cu o instalație specială, și o să formeze un prim strat de asfalt.

Reciclare asta înseamnă, la fața locului. Îmbunătățesc calitatea materialelor cu ajutorul cimentului și a bitumului printr-o tehnologie, o să vedeți sculele acolo când or să înceapă să lucreze, și în spate scoate un strat de asfalt, strat de bază. După aceea, mai vin încă vreo două straturi cam 20 de centimetri. Soluția este viabilă, sigur că da, reciclarea se practică în Occident de ani de zile. Acolo nu se aruncă nimic. Ce s-ar fi făcut cu betonul ăsta care se scoate de acolo?”, a declarat Babiuc.

Cum arată „reciclarea la rece” în Occident și cum se trag sforile în licitațiile de pe la noi

cold-in-place-recyclingProcedura reciclării la rece in situ („cold in place recycling”) este una dintre cele mai moderne tehnici de reabilitare/modernizare a drumurilor. O simplă căutare pe internet dă la iveală, însă, un cu totul alt tip de agregate și utilaje decât cele existente, în prezent, în șantierul de pe strada Ștefan cel Mare. Denumite „trenuri de reciclare”, acestea măsoară până la 50-60 de metri lungime, fiind alcătuite din mai multe segmente. Costul unui tren de reciclare, de felul celui care ar trebui să opereze pe Ștefan cel Mare, în conformitate cu caietul de sarcini al proiectului, depășește 3,5 milioane euro.

Licitatie Stefan cel MareLicitația organizată de Primăria Bacău nu a fost scutită de probleme. În cadrul procedurii s-au înscris mai mulți competitori (15 la număr), însă în final – pe fondul mai multor oferte descalificate de către comisia de licitație – în competiție au rămas doar câteva firme, câștig de cauză având asocierea Symmetrica – Electroaxa. Deși criteriul principal de atribuire a fost „prețul cel mai scăzut”, unul dintre criteriile tehnice esențiale pe care ofertanții trebuiau să-l îndeplinească se referea la dovedirea capacității tehnice de a realiza reciclarea la rece, în conformitate cu proiectul tehnic amintit.

Bacau.NET a contactat-o pe Ioana Matei, șefa Serviciului de Achiziții Publice din Primăria Bacău, pentru a discuta circumstanțele în care Symmetrica – o firmă de produs pavele – a dovedit capacitatea tehnică în materie de reciclare la rece, însă funcționarul a refuzat dialogul invitând jurnaliștii să solicite informații prin intermediul unei cereri oficiale, făcute în baza Legii 544. Matei a declarat că refuză să dea detalii tehnice privind achiziția publică și că Primăria are purtător de cuvânt.

Bani pentru o firmă de pavele de la Suceava, străină de reciclarea betonului

Borduri de la SymmetricaParadoxal, deși proiectul vizează – cel puțin prin titlul său – modernizarea unei căi rutiere vitale pentru Bacău (str. Ștefan cel Mare), lucrarea a fost atribuită unui consorțiu de firme condus de un producător de pavele din Suceava. Deloc întâmplător, suprafața pavată (trotuare, parcări etc) din lungul străzii măsoară peste 15.000 de metri pătrați, adică 1,5 hectare de pavele, costul acestora cântărind mai bine de 50 la sută din contract . Problemele nu se opresc aici.

Surse din mediul administrativ băcăuan au confirmat pentru Bacau.NET că în proiect nu a fost prinsă și modernizarea conductei de termoficare din lungul străzii, fapt ce ar necesita acum cheltuieli suplimentare pe care „managerii” proiectului din Primărie vor să le paseze noului operator de termoficare, Thermoenergy. Bacau.NET a încercat să ia legătura și cu Camelia Rotaru Colombo, managerul proiectului privind reabilitarea străzii Ștefan cel Mare, însă aceasta a refuzat orice dialog cu presa, motivând că nu are detalii tehnice de oferit.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.