Combaterea terorismului si a traficului de droguri se numara printre prioritatile lui Felix Banila la DIICOT

0

Combaterea terorismului si a traficului de droguri se numara printre prioritatile lui Felix Banila, propunerea ministrului Justitiei pentru functia de procuror-sef al DIICOT, potrivit proiectului managerial publicat, miercuri, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Pe langa criminalitatea contra securitatii nationale si a celei informatice, criminalitatea organizata, cea economico-financiara, traficul de droguri si terorismul reprezentand fenomene flagelare ce se impun a fi energic si eficient combatute, acestea fiind de natura a leza in mod grav valori sociale importante si chiar starea unei natiuni, mai ales in contextul actual, in care terorismul si traficul de droguri au devenit recrudescente inclusiv la nivel european, astfel ca Spatiul de libertate, securitate si justitie nu poate fi nici conceput / nici asigurat in afara actiunilor specifice si eficiente ale unei structuri specializate in combaterea criminalitatii organizate si terorismului”, se arata in documentul citat.

Felix Banila considera ca obiectivele pe termen mediu si lung ale DIICOT trebuie sa se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare si Verificare a definit ca fiind „un act de justitie performant si cu respectarea unor inalte standarde de etica si profesionalism”. In consecinta, el intentioneaza sa structureze directiile de actiune in obiective strategice (menite a reforma si imbunatati capacitatea operationala si de actiune a DIICOT prin corelarea acestora cu obiectivele stabilite in strategia de reforma a justitiei), obiective operationale (care decurg din Regulamentul de organizare si functionare) si obiective specifice (care decurg din activitatile imediate ce se impun a fi realizate la nivelul DIICOT).

In categoria obiectivelor operationale pe termen lung intra regandirea pozitiei DIICOT in cadrul Ministerului Public (inclusiv in relatie cu alte structuri specializate), imbunatatirea cooperarii cu alte institutii ce au atributii in domeniul de competenta materiala al DIICOT si intensificarea activitatii de pregatire profesionala continua a procurorilor.

Pe termen mediu, Felix Banila are in vedere consolidarea capacitatii administrative a DIICOT, propunerea de modificare a cadrului legislativ si institutional pentru infiintarea in cadrul DIICOT a propriei structuri de politie judiciara si optimizarea colaborarii cu ofiterii de politie judiciara, iar pe termen scurt perfectionarea activitatii de planificare manageriala, eficientizarea activitatii structurilor teritoriale, cresterea gradului de transparenta in cheltuirea fondurilor alocate institutiei, completarea schemei de personal sau implementarea si diseminarea standardelor CEDO in materia operatiunilor sub acoperire.

Pentru sefia DIICOT s-au inscris doar doi candidati – Daniel Horodniceanu, actualul procuror sef al institutiei, si Felix Banila, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, care au sustinut interviurile la sfarsitul saptamanii trecute.

Conform reglementarilor legale in vigoare, procurorul sef al DIICOT este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Sursa: agerpres.ro


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.