CET Bacău, oficial în faliment. Tribunalul a admis deschiderea procedurii

0

Societatea de termoficare din Bacău intră oficial în faliment, după ce Tribunalul a admis, la sfârșitul săptămânii trecute, deschiderea procedurii în privința CET SA. Următorul termen în dosar a fost fixat la mijlocul lui ianuarie 2015, în plin sezon rece.

cet faliment procedura tribunalDeschiderea procedurii de faliment în cazul CET era o formalitate, în condițiile în care de mai multe luni conducerea municipalității Bacău demarase formalitățile pentru constituirea unei noi societăți de termoficare. Intrarea în faliment a CET se produce în chiar contextul eforturilor privind înființarea Thermoenergy Group, societate de la care autoritățile așteaptă să continue furnizarea căldurii în sezonul rece 2014-2015. Datele oficiale existente pe portalul just.ro arată că Tribunalul Bacău a admis cererea privind deschiderea procedurii de faliment la 18 septembrie, fixând un prim termen în dosar tocmai pe 15 ianuarie 2015.

Datorii de peste 175 milioane lei la data intrării în insolvență

CET Bacău a intrat în insolvență în urmă cu un an, contabilizând datorii totale de peste 175 de milioane lei la data deschiderii procedurii de insolvență. În vara lui 2014, comitetul creditorilor a respins planul de reorganizare elaborat de conducerea CET. Votul de neîncredere acordat de creditori, lipsa lichidităților, datoriile populației, precum și prăbușirea sistemului local de termoficare, concretizată în zeci de mii de debranșări, au adus CET în colaps.

Thermoenergy Group, aceeași Mărie cu altă pălărie

Consiliul Local (CL) Bacău a înființat Thermoenergy Group pe 12 septembrie, când aleșii au aprobat actul constitutiv al societății, precum și structura Adunării Generale a Acționarilor (AGA). În componența AGA se regăsesc doi liberali, Isabela Adam și Ilie Bîrzu, care au făcut parte din structura similară a CET, precum și Vasile Drăgușanu, consilier local PDL și fost manager al CET în perioada 2003-2009. „Noul CET” pleacă la drum cu un capital social de 5 milioane lei, despre care Drăgușanu declara, în ședința CL, că este subdimensionat și expune Thermoenergy unui destin similar cu al CET: insolvența, urmată de faliment (citește AICI).

Omul lui Stavarache, în consiliul de administrație

florin goga cet bc 2Structura Consiliului de Administrație (CA) ridică, de asemenea, semne de întrebare, în condițiile în care asociatul primarului Romeo Stavarache din firma Prod Cresus, Florin Goga, a fost „plasat” în CA, numele său fiind vehiculat – de asemenea – pentru a prelua funcția de director general al Thermoenergy. Goga, un apropiat al lui Stavarache, a lucrat în Aerostar cu primarul suspendat al Bacăului, în prima parte a anilor 90. Ulterior, el a fost cooptat în firma deținută de familia lui Stavarache și de aici a făcut saltul către CET Bacău, unde a fost „plantat” la șefia grupului de cogenerare (citește mai multe AICI).

Ce presupune falimentul

Intrarea CET în faliment se va solda cu lichidarea societății de termoficare, în urma unei proceduri ceva mai îndelungate. Administratorul judiciar al firmei, Sierra Quadrant, se va transforma în lichidatorul acesteia, urmând a valorifica patrimoniul defunctei CET, în vederea îndestulării creditorilor înscriși la masa credală. La data intrării în insolvență (septembrie 2013), CET Bacău avea de recuperat aproape 30 de milioane lei de la populație, constând în facturi neplătite, penalități de întârziere etc. Printre datornici se numără și diferite unități școlare și preșcolare, colegii, dar și Serviciul Public pentru Asistență Socială Bacău.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.