BOMBĂ SOCIALĂ. Mii de băcăuani cu facturi restante vor fi executați silit din cauza falimentului CET

0


Falimentul CET SA Bacău va aduce prăpăd în buzunarele a mii de băcăuani racordați la sistemul public de termoficare, cu restanțe la plata facturilor. Aceștia vor fi executați silit de lichidatorul judiciar al CET, în condițiile în care falimentara societate de termoficare are de recuperat de la populație aproximativ 7 milioane de euro. Consilierul local Vasile Drăgușanu, fost manager al CET între 2003 și 2009, a declarat – la ultima ședință a Consiliului Local (CL) Bacău – că falimentul CET ar putea antrena o problemă socială de proporții în municipiu. 

cetDin datele făcute publice de administratorul judiciar al CET, Sierra Quadrant, rezultă că firma de termoficare avea, la data intrării în insolvență (septembrie 2013), creanțe de peste 42 milioane lei, aproximativ 10 milioane de euro. Aproape 70 la sută din volumul total al creanțelor are la origine populația municipiului Bacău branșată la sistemul public de termoficare. Practic, datoriile băcăuanilor către CET se ridică la 28-30 milioane lei, o sumă considerabilă în condițiile așteptatei intrări în faliment a CET.

Potrivit consilierului local Vasile Drăgușanu, fost director general al CET, constituirea unei noi societăți – Thermoenergy Group – nu rezolvă problema sistemului de termoficare din Bacău, aflat în colaps din cauza lipsei investițiilor. La ultima ședință a CL, Drăgușanu a făcut o substanțială analiză tehnică a termoficării băcăuane, lăsând de înțeles că orașul se va confrunta cu un dezastru social urmare a falimentului CET. „Toți consumatorii racordați la CET, cu restanțe, vor fi executați silit de creditorii CET în caz de faliment”, a concluzionat Drăgușanu.

Situația e cu atât mai complicată, cu cât între restanțieri se află instituții școlare, colegii de top, școli gimnaziale, precum și mai multe asociații de locatari cunoscute drept „rău-platnice”. În contextul falimentului, a mai spus Drăgușanu, lichidatorul judiciar al CET va fi constrâns să recupereze creanțele falimentarei societăți de termoficare, în vederea achitării creditorilor.

Declarații politice pe post de soluții

Conducerea municipalității pare complet nepregătită pentru „bomba cu ceas” a executării creanțelor CET SA de către lichidatorul judiciar. În cadrul ședinței CL Bacău de vineri, când consilierii au aprobat înființarea Thermoenergy Group, viceprimarul delegat – Iulian Stoican – a declarat că vina falimentului CET ar fi „colectivă” și că nu poate fi indicat un vinovat concret.

Fost viceprimar al municipiului Bacău, în mandatul 2008 – 2012, Dragoș Luchian, în prezent senator PNL Bacău, a declarat că băcăuanii rău-platnici trebuie să-și asume responsabilitatea acestui statut. „Avem o strategie, ea este la început. Am parcurs o primă etapă, constituirea unei noi societăți. În perioada următoare vom desemna consiliul de administrație , vom vedea ce va fi. Rău-platnicii au semnat un contract, au primit anumite servicii, să le plătească”, a afirmat Luchian.

El a adăugat că „nu se pune problema executării silite”, dar că situația sistemului de termoficare este una relativ delicată. „În Bacău, sistemul de termoficare nu a fost prioritate zero așa cum trebuia. Noi formăm o nouă societate și vă spun acum, din postura de viitor membru al AGA, că anul viitor această societate va intra în insolvență cu un capital de doar 5 milioane lei”, declara Vasile Drăgușanu la ședința CL de vineri, 12 septembrie.

Pomenile lui Stavarache au încurajat neplata facturilor

pnl - guvernare localaÎn octombrie 2010, conducerea de atunci a municipalității băcăuane (Romeo Stavarache – Dragoș Luchian) lansa la apă un „plan de guvernare locală” pe timp de criză. Acesta consta, între altele, în plata căldurii și apei calde de către Primăria Bacău, pentru băcăuanii branșați la CET. Asta în condițiile în care aproximativ 65 la sută din populația Bacăului dispune de surse independente de încălzire, nefiind conectată la sistemul public de termoficare (centrale de apartament, încălzire pe bază de lemne etc).

„Un alt capitol important din bugetul pe 2011 va fi asigurarea ajutoarelor sociale prin Serviciul Public de Asistenta Sociala, cum este masura pe care am luat-o in Bacau in urma cu citeva zile, pentru perioada 1 noiembrie 2010 – 31 martie – 2011, prin care cei racordati la CET si cu venituri sub 1.318 lei li se vor plati facturile de primarie, precum si celor care se vor rebransa la CET sau sprijinul acordat celor aflati in condominiu, unul sau doi pe scara, racordati la sistemul centralizat si care sint ajutati acum sa isi puna centrala, pentru a nu mai plati facturi foarte mari la CET”, declara Stavarache în octombrie 2010, citat de Ziarul de Bacău

Prin plata discriminatorie a căldurii și apei calde, CET a beneficiat de un ajutor substanțial din partea unei instituții a statului (Primăria Bacău), practică interzisă în UE. Sume importante de bani au „plecat” din bugetul local către conturile CET, situația concretă a plăților efectuate de municipalitate fiind un bun subiect de investigații pentru organele în drept ale statului. În egală măsură, municipalitatea a încurajat neplata facturilor de către clienții casnici, lăsând impresia băcăuanilor că simpla branșare la CET a acestora antrenează, automat, plata facturii la agent termic din bugetul local.

CET Bacău, vaca de muls a clientelei politice

CET 2Sistemul public de termoficare a fost proiectat pentru aproximativ 60.000 de locuințe. Din datele făcute publice de Sierra Quadrant, rezultă că doar 17.000 de apartamente din Bacău mai sunt branșate la sistemul public de termoficare. În realitate, cifra ar putea fi chiar mai mică, situația concretă fiind ținută la „secret” de conducerea CET, precum și de municipalitate.

CET a intrat în insolvență în toamna lui 2013, acumulând datorii totale de peste 130 milioane lei. Societatea a incheiat anul 2012 cu datorii de peste 150 milioane lei si o cifra de afaceri in scadere fata de 2011. La finele lui iunie 2014, comitetul creditorilor a respins planul de reorganizare judiciară elaborat de CET.

Societatea a fost angrenată în ultimul deceniu în tot felul de contracte care de care mai păguboase, între acestea numărându-se achiziția de cărbune de calitate inferioară din punct de vedere energetic, achiziția de biomasă, inginerii financiare privind vânzarea de certificate de carbon etc. Principala piesă în cadrul contractelor amintite s-a dovedit a fi cumnatul primarului Romeo Stavarache, Marius Ion Stănilă, fost director comercial în cadrul CET SA. În prezent, Stănilă execută o pedeapsă privativă de libertate, în urma unei condamnări într-un dosar de șantaj și abuz în serviciu.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.