Biologii si chimistii protesteaza din cauza noii legi de salarizare

0


Biologii si chimistii din Sistemul Sanitar Public si Privat au semnat un Memoriu, prin care cer primului ministru al Romaniei, ministrului muncii, ministrului sanatatii si presedintelui Camerei deputatilor sa modifice grila noii legi de salarizare.

652 din 3500 de biologi si chimisti din Sistemul Sanitar public si privat au semnat un Memoriu, prin care cer sa se modifice grila de salarizare din „Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice” din sistemul sanitar public si sa identifice masuri care sa permita cresterea salariilor pentru biologii, biochimistii si chimistii din sistemul privat de sanatate.

„In urma aplicarii Legii-cadru 153/2017, au fost generate discrepante si frustrari uriase intre categoriile de profesionale din sistemul sanitar public care au atributii si responsabilitati identice, cum ar fi biologii/biochimisti/chimistii; fata de colegii medici de laborator. Pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, salariile acestora erau aproximativ egale, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 3 intre biologii/biochimistii/chimistii; principali si medicii specialisti de laborator.

Mai mult, conform formei actuale a legii ce a intrat in vigoare cu data de 01.01.2018, biologii, biochimistii si chimistii, in calitate de categorie profesionala ce efectueaza, parafeaza si asuma in totalitate un act medical, vor atinge maximul din grila de salarizare abia in anul 2020, gradual, spre deosebire de medicii de laborator si asistentii medicali, care vor intra pe maxim de salarizare incepand cu luna martie 2018”, se arata in memoriu

„Din cauza noii grile de salarizare, s-a ajuns astfel ca un biolog, biochimist sau chimist principal, care are cel putin 9 ani de vechime, sa aiba un salariu (coeficient 1,96 in grila de salarizare) la nivelul unui asistent medical (coeficient in grila de salarizare 1,74). In sistemul sanitar, sunt biologi, biochimisti sau chimisti care au 5, 4 sau 3 ani de facultate la care se adauga 2 ani de Masterat. De asemenea, la aceste studii se adauga doctorate obtinute in tara sau strainatate. Mai mult, exista specialisti care au si activitate stiintifica concretizata in studii relevante la nivel international. In aceeasi masura, sunt afectati si biologii sau biochimistii care lucreaza in invatamantul medical superior si care sunt platiti conform unei grile de salarizare asemanatoare. Cum este posibil ca un asistent medical, cei mai multi cu studii postliceale, sa aiba un salariu cat un absolvent de facultate si masterat? Salariul unui biolog sau chimist principal cu ultima gradatie in sistemul sanitar a fost mereu la nivelul unui medic specialist de laborator (coeficient 3.96 in grila de salarizare). Dupa cum se observa, anumite categorii de bugetari au fost total ignorate. S-a incalcat grav aceasta mult trambitata deviza, “Studii egale = Salarii egale” – se arata in memoriu


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.