Alina Bica, procurorul șef al DIICOT, a fost arestată preventiv

0

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sâmbătă dimineața cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a șefei DIICOT, Alina Bica. Aceasta s-a predat, urmând a petrece următoarele 30 de zile sub măsura preventivă instituită de magistrații instanței supreme. Procurorii DNA o acuză pe aceasta că, în perioada cât a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, a participat la o retrocedare controversată, soldată cu un prejudiciu de peste 60 de milioane euro în paguba statului român. 

Referatul procurorilor DNA atestă că în perioada în care activa la Ministerul Justiției, Alina Bica a participat la retrocedări controversate, a căror valoare a fost artificial umflată de Comisia Centrală de stabilire a despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților. La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei.

DNA susține că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuțiu, deși acesta a evaluat un teren agricol la prețul unui teren rezidențial. Mai mult, evaluatorul Emil Nuțiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de cuprinsă între 30.000 și 100.000 lei, tocmai pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.

Procurorii consideră că membrii Comisiei Centrale „și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă”. La ședința din 15 martie 2011, evaluatorul Emil Nuțiu a fost invitat pentru a da explicații, însă datorită faptului că acesta a făcut precizări generale, Alina Bica „a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit iar suma stabilită era justificată”.

Anchetatorii susțin că prin acțiunea membrilor Comisiei, „bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera”.

Alina Bica a fost reținută joi seară de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost reținuți Emil Nuțiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai aceleiași comisii din cadrul ANRP. În același dosar mai sunt cercetați penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul său fiind impusă măsura controlului judiciar.

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.