A început modernizarea Secției radioterapie de la Spitalul Județean Bacău. Lucrările vor dura 6-7 luni

3


Lucrările de modernizare a Secției radioterapie de la Spitalul Județean Bacău au demarat. Autoritățile se așteaptă ca acestea să fie finalizate în jumătate de an, dacă totul decurge conform planului. Proiectul este rodul parteneriatului dintre Consiliul Județean Bacău și Compania Națională de Investiții, valoarea totală a investiției ridicându-se la aproximativ 6 milioane euro. Aproximativ 7000 de bolnavi de cancer din județul Bacău vor beneficia de serviciile unui accelerator de particule despre care conducerea CJ Bacău afirmă că este printre cele mai moderne din țară. Secția radioterapie (cobaltoterapie) de la Spitalul Județean a fost închisă în 2010, după ce echipamentul de profil nu a mai primit aviz de funcționare din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare. 

benea radioterapieStartul lucrărilor a fost marcat printr-o conferință de presă la care au participat șeful CJ Bacău, Dragoș Benea, vicepreședintele Ionel Floroiu, deputatul Cosmin Necula, dar și conducerea Spitalului Județean de Urgență, reprezentată de managerul George Adrian Popa și Aurelia Țaga, directorul medical al unității spitalicești. Benea a recunoscut componenta mediatică a demarării lucrărilor, apreciind însă că o investiție de asemenea dimensiune trebuie semnalată ca atare. Șeful CJ a declarat că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 14 decembrie.

lucrari radioterapie buldo„Ce s-a întâmplat de la sfârșitul lunii august și până astăzi au fost lucrări de proiectare, de autorizare, predare a amplasamentului către Compania Națională de Investiții. De astăzi încolo, în 6-7 luni, această investiție ar trebui finalizată. Nu doar din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere financiar, este o investiție importantă, cu un puternic impact în sănătatea băcăuanilor. Cred că din păcate fiecare dintre noi avem pe cineva care, într-un fel sau altul, este afectat de această maladie a cancerului. Pentru mine și pentru colegii mei care am lucrat la acest proiect este o investiție cu o mare importanță umană. Sperăm s-o inaugurăm cât mai repede, nu e totuna s-o inaugurăm în mai sau în august. În 3 luni de zile se pot salva anumite suflete, vieți”, a declarat președintele CJ Bacău.

lucrari radioterapieManagerul Spitalului Județean a afirmat că vechiul buncăr va fi păstrat, dar va trece printr-o lucrare de reconsolidare. „Zidul de la buncăr va fi tăiat în partea dreaptă și pe acolo va intra acceleratorul de particule. Echipamentul suportă mai bine de jumătate din suma afectată acestui proiect. Se lucrează, termenul e de 6 luni, sper să ne ajute și vremea și anul viitor să inaugurăm această lucrare. Buncărul rămâne cel existent. S-au făcut studii și proiectul permite acest lucru, cu consolidarea aferentă desigur”, a declarat George Popa. „Nu este întâmplătoare marcarea acestui eveniment. Sigur că el poate fi catalogat în fel și chip. Cred că este o bornă importantă pentru Spitalul Județean și pentru ceea ce înseamnă actul medical în județul Bacău. Începe o nouă etapă și poate că nu e rău să o marcăm cu cea mai importantă investiție”, a mai spus președintele CJ Bacău, Dragoș Benea.

Start lucrari sectie radioterapie SJU BcConducerea CJ a dezvăluit că în paralel cu modernizarea Secției radioterapie, Spitalul Județean are în derulare o licitație având ca obiectiv achiziționarea unui RMN de ultimă generație. După toate probabilitățile, acesta va fi pus în funcțiune anul viitor. Benea a ridiculizat situația în care se află șantierul Spitalului Municipal, precum și dotările spitalului aflat în curtea Primăriei Municipiului Bacău. El a declarat că în Bacău există două RMN-uri, unul pe hârtie la Spitalul Municipal, „aflat în vreun depozit”, și unul care va fi pus în funcțiune la SJU Bacău.

Secția radioterapie fusese închisă în 2010, echipamentul antic din dotarea secției fiind tras pe linie moartă de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. La sfârșitul lui august, sub cupola Ambulatoriului de la SJU Bacău a fost semnat contractul de execuție cu asocierea de firme Terra Gaz Construct – Varinak Europe. Secția va deservi în jurul a 7000 de bolnavi de cancer din județul Bacău, precum și din județele limitrofe.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

3 comentarii

  1. Va laudati cu investitia care e imposibil de finalizat intr-un timo asa de scurt,…. suntem in an pre electoral…….
    Dar acest aparat e asa de destept incat lucreaza singur ?
    Despre investitia in personal medical INALT CALIFICAT necesar pentru a lucra in acest domeniu nu se spune nimic.
    Va faceti campanie pe spinarea pacientilor oncologici……shame on you, mr. Benea !!!!!!!!!

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.